Sugen på läppstift

Blev sugen på fler läppstift efter jag läst på bloggen Naturligt Snygg. Hittade det här läckra läppstiftet från Nvey Eco på Ren Skönhet:

          ...men 249 kr? Är det värt det tro?

Tacka vet jag, naturens skatter

Ena sonen har haft problen med eksemliknande torrfläckar på framför allt ena armen. Läkare ordinerade kortisonsalva och någon annan fet kräm. Inte förvånande innehåller krämerna både mineraloljeprodukter och aktiva ämnen som kan orsaka allergiska reaktioner. Jag tänkte bara "det här smörjer jag inte på mitt barns hud om det inte är absolut nödvändigt".

Efter att studerat innehållet i våra olika salvor, krämer och lotioner bestämde jag mig för att testa en egen variant. Urtekrams Body Lotion innehåller bl.a. sheasmör, som jag läst kan ha goda effekter på liknande hudåkommor, även ringblomma sägs vara bra för detta och har även lindrande, läkande och antiseptiska effekter. Kikade vidare på min burk med Bivaxssalva från Lisen Organics. Bivax sägs verka lugnande och uppmjukande, skyddar även mot yttre påverkan. Ringblomma är ingrediens även i denna salva, liksom honung som sägs ha läkande och bakteriedödande egenskaper.

Började i måndags eftermiddag att smörja in sonens arm med riklig mängd bodylotion. När huden absorberat smorde jag på ett ganska tjockt lager bivaxsalva. Smorde in senare på kvällen, fyra gånger igår och två gånger hittills idag. Blev väldigt glatt överraskad när jag för en stund sen såg att huden blivit så mycket bättre. Mitt intresse för naturlig hudvård har gjort att jag lärt mig att inte underskatta naturens skatter.


Ren med ros

ROSENSERIEN RENGÖRING (199 kr för 200 ml på Bodystore)




RosenSerien har många bra produkter, men rosdoft är väl tyvärr inte min favorit. Vissa produkter luktar mer än andra, men några luktar ganska gott (t ex deon). Trots doften är denna rengöringskräm/mjölk en av mina favoriter. Eftersom den är baserad på aloe vera och inte vatten, är den dryg. Konsistensen är krämig och bra så den är lätt att jobba med. Jag har inte haft denna flaska hemma, utan småflaskor, så det är svårt att säga hur pumpen doserar, men att det är pumpflaska är såklart ett plus tycker jag. Jag tyckte den tog bort make-up väldigt bra och man känner sig verkligen ren efteråt. Fördelen med rengöringsmjölk/kräm tycker jag är att man oftast blir mjuk och fin i huden. Många rengöringsprodukter tvättar rent, men mina kinder och näsvingar kan strama.

Bäst: Gillade att den tog bort smink bra utan att torka ut.
Sämst: Som jag skrev, rosdoft är ingen favorit hos mig.

Äntligen beställt!

Då har jag till slut fått tummen ur och beställt från Bodystore. Nu kommer jag vänta som ett barn väntar på tomten. Passa själv på att beställ, de har fri frakt t.o.m. 1/4 och lite erbjudanden, dessutom är de snabba och har alltid bra priser (Länk överst eller till höger på sidan).

Beställningslistan slutade så här:

* Svart Volymmascara fr. Dr.Hauschka

* Iris Intensive Treatment Masque fr. Weleda

* Täckstift Purifying Care, Ljus fr. Anne-Marie Börlind

* Weleda Mandel Intensive Facial Cream

* Rengöringscreme fr. Dr.Hauschka

* Eilas Lermask Tea-Tree

* Kvittencreme fr. Dr.Hauschka

* Ansiktsvatten Normal fr. Dr.Hauschka

* Body Lotion Relax Orange/Vanilla från i+m Naturkosmetik

* Urtekram Barn Bodylotion

* Duschkräm Weleda Calendula

* Läppstift Original, Effetuoso fr. Dr.Hauschka


Sen blev det lite nässpray mot allergi till sambon. Vissa av sakerna har jag testat tidigare bl a Hauschkas kvittenkräm och ansiktsvatten samt Urtekram Barn Bodylotion. Sen sistnämnda får man bara inte missa om man har småbarn. Verkligen en toppenkräm till de små liven. Håll utkik efter recension!

Prisvärd nattkräm

WELEDA IRIS NIGHT CREAM (119 kr för 30 ml på Bodystore)



"Uppbyggande under regenerationsfasen" står det på Bodystores hemsida. Antar att de menar att den hjälper huden att bygga upp ny frisk vävnad. Detta var inte anledningen till att jag testade krämen, snarare att jag kom över några provförpackningar till bra pris. Vidare står det att den ska göra torr hud mjuk och smidig. Jag har inte speciellt torr hud, men tycker ändå att den levererar över förväntan. Tyckte i början att den kändes lite väl kladdig, för det tar ett tag för huden att absorbera den, men nu är jag väldigt nöjd. Den luktar väl skarpt för min smak, men gör att min hud känns friskare och mer elastisk på morgonen, precis vad jag är ute efter när det gäller nattkräm.

Bäst: Huden känns frisk och mjuk.
Sämst: Fungerar kanske sämre på mig under sommarhalvåret eftersom den är såpass fet.


Cerat x3

Fr. vänster (runt 30 kr/st)
1. BIOLIV LÄPPSALVA HONUNG (Shopping4net)
2. BURT'S BEES HONEY LIPBALM (köpt på Tradera)
3. ANGEL'S SPA EXTRA DARK CHOCOLATE (A-store)



1. Den här läppsalvan doftar bara sååå underbart gott av honung och vanilj. Jag vill nästan äta lite av det samtidigt som jag stryker det över läpparna. För mig som gillar väldigt mjuka cerat tycker jag att det är lite i krämigaste laget. Lagret med salva blir lite tjockare än jag vill ha det, men jag gillar det verkligen ändå eftersom det luktar så gott och hjälper torra och nariga läppar.

2. Jag vet inte vad det här ska föreställa. Har jag fått ett måndagsex tro? Konsistensen är jättetrög och ceratet lägger sig som ett tjockt lager som klumpar sig efter ett tag. Luktar väldigt gott av honung med aningen eukalyptus, men är tyvärr ingen höjdare.

3. Konsistensen är perfekt och det är lätt att stryka på ett tunt lager som sen även sitter ganska bra. Det skyddar läpparna och gör dem mjuka. Är lite besviken på den tama doften av choklad, jag hade förväntat mig lite mer. I det stora hela tycker jag ändå att det är ett utmärkt cerat.


Av dessa tre väljer jag helst BiOlivs läppsalva om jag är ordentligt torr och narig på läpparna. Tycker den funkar väldigt bra. Vill jag bara stilla mitt beroende av lite glansiga och mjuka läppar väljer jag hellre ceratet från Angel's Spa.

Härligt rengörande mask

NEA OF SWEDEN FACE MASK MUD (köpt för 50 % av 125 kr från Gemenskap:grön)




Här har vi en riktigt bra lermask med rena ingredienser; rosa lera, lavendel, ros, ringblom, grönt te extrakt och aloe vera. Bara att blanda med vatten. Lite rinnig att smeta på, men sitter bra. Man riktigt känner och ser hur den suger upp smuts och överflödigt fett ur porerna. För att den inte ska suga upp för mycket av det naturliga fettet som jag vill ha kvar, fuktar jag ansiktet ett par ggr med några duschar ansiktsvatten. Den är lätt att sköja av och huden känns ren, mjuk och elastisk efteråt.

Bäst: Att den känns så rengörande utan att torka ut.
Sämst: Lite väl rinnig och omständig att applicera

Enkel vegetarisk lasagne

Inte kul att laga middag till sig själv, men idag blev jag så illa tvungen då jag är ensam hemma. Fick bli nåt snabbt och enkelt. Denna vegetariska lasagne går att variera lite hur man vill. Så här gjorde jag idag (räcker till 2-3 personer):

Fräs en gul lök mjuk, tillsätt en burk krossade tomater, 1 tsk salt och 1 tsk basilika, låt puttra 10-15 min. Varva sen i en smord, ganska liten ugnsfast form enligt följande: Tomatsås, lasagneplattor, 250 g keso och 50 g fetaost, tomatsås, lasagneplattor, 250 g keso, 50 g fetaost, tomatsås, riven ost efter tycke och smak. In med formen i ugnen 25-30 min.

Sitter just nu och väntar på att min något sena middag ska bli klar. Tänker servera den tillsammans med grönsallad och gurka.

Tummen upp för Ellas Kitchen

                  PURÉER STEG 1 OCH MORGONMUMS




Både vi och lillprinsen älskar dessa. Som små tuber fullproppade med ekologiska nyttigheter. Väldigt smidigt att ha med sig eftersom man slipper sked och därmed minimeras risken för en massa kladd. Lilleman tycker det är lajbans att suga ut det smaskiga innehållet. Gillar blandningen av grönsaker och frukt i vissa. Perfekt som mellanmål eller efterrätt. Morgonmumsen passar även finfint till frukosten tillsammans med en macka. Vi önskar att det vore lite mer i förpackningarna för det säger bara "slurp" så är dom slut.




Vad för produkter använder du just nu?

Är väldigt nyfiken på vilka rutiner och vad för produkter andra använder, naturliga som icke naturliga. Berätta gärna för mig. Så här ser det ut för mig just nu:

Morgon: Torkar av ansiktet med en fuktad svamptrasa från Dermalogica
             Baddar ansiktet med ansiktsvatten Ros & Neroli från Lisen Organics
             Smörjer ansiktet med ansiktskräm Balans från Wise
             Klappar in Weledas ögonkräm ros på benen runt ögonen
             
Kväll:    Rengör ansiktet med Weledas rengöringsmjölk mandel
             Torkar av ev rester med ansiktsvatten (se ovan)
             Smörjer ansiktet med Iris nattkräm från Weleda
             Ögonkräm enligt ovan

Brukar sen sköta om huden lite extra ett par ggr/v. Måndag el. tisdag får t-zonen lite extra rengöring med Dermanords Papaya Peeling. Fredag eller lördag spaar jag mig, som jag kallar det. Då peelar jag hela ansiktet, lägger på ansiktsmask, Face Mask Mud från Nea of Sweden (sitter med den nu =)), tar mig en dusch och skrubbar hela kroppen med Lavera Apelsin & Havtorn bodyscrub eller Kaffeskrubb från Lisen Organics. Vilken kräm jag använder till ansiktet beror på tiden på dygnet. Kroppen smörjer jag just nu in med bodylotion aloe vera från Urtekram.

Det känns härligt att unna sig själv dom små stunderna för att pyssla om sin hud.

Deon alla rekommenderar

ROSENSERIEN DEODORANT (köpt för 119 kr, tillfälligt specialpris på Hälsokraft)




Jag förstår varför. Var väldigt skeptisk, trots att alla jag frågade rekommenderade denna. Jag har verkligen haft jätteproblem att hitta bra deodoranter, även sådana som innehåller aluminiumklorid. Körde länge med Dove innan jag var medveten om det tråkiga innehållet. Det var nästan den enda deon som funkade på mig. Jag svettas oftast ganska mycket och vad för lukt det kan resultera i framåt eftermiddagen behöver vi inte ens tala om. Efter att ha testat några andra naturliga deodoranter trodde jag hoppet var ute, jag luktade verkligen värre av dem än jag gjort innan.

Köpte en från Rosenserien för att testa eftersom butiken hade erbjudande, och det vill mycket till för att jag ska köpa någon annan deo nu. Den luktar friskt och fräscht av ros (ingen sliskig tantdoft med andra ord). Jag känner mig heller aldrig irriterad i armålan som man kan göra efter t.ex. rakning och det bästa av allt; den funkar verkligen (nästan) hela dagen. Tycker ingredienslistan är mycket kort och trevlig dessutom:

Aloe vera gelé, kinésiskt grönt te, växtcellulosa, vegetabiliskt glycerol, vegetabiliskt sorbitol (från bär), sockerderivat (från kokos och majs), citronester, vitamin C, rosenolja, växtparfym.

Bäst: Ev. svettlukt anas först framåt kvällen. Känner mig fräsch hela dagen.
Sämst: Normalpriset är närmare 200 kr, vilket jag tycker är liiite väl i överkant.

(Finns att köpa 2-pack på Bodystore till bra pris. Just nu dessutom fri frakt, klicka på någon av länkarna på sidan)

Ännu en besvikelse

BODYFARM SHOWER GEL BLOSSOM HONEY (ca 69 kr för 250 ml)




Man kan tro att jag bara hittat en massa dåliga s.k. naturliga produkter. Min recensions-historik ser ju inte direkt kul ut. Jag vill delvis med detta visa svårigheterna att verkligen hitta bra produkter med rent innehåll. Många produkter marknadsförs som s.k. naturlig hudvård, trots att flera ingredienser är långt ifrån naturliga med syntetiska parfymer, parabener och annat skräp. Därför är det så bra när man kan läsa recensioner så att man kan bilda sig en uppfattning. Jag har beställt en hel del på nätet som verkat bra och naturligt, men sen visat sig vara fullproppat med både det ena och andra.

Denna duschkräm är ytterligare en flopp i ordningen. Innehåller bl.a. sodium laureth sulfate, disodium EDTA och propylene glycol. Jag vet att många "naturliga" duschkrämer använder sig av cocamidopropyl betaine eftersom det anses mildare, istället för bl.a. SLES och SLS, men jag undviker det helst då det förknippats med allergiska reaktioner. Vi hittar även det i denna duschkräm. Den luktar i alla fall ljuvligt gott av honung, är dryg och jag tycker faktiskt huden känns hyfsat mjuk efteråt.

Bäst: Doftar så gott och känns skön att tvätta sig med.
Sämst: Den tråkiga ingredienslistan gör mig kluven.

Dagens inköp

ROSENSERIEN DEODORANT och DR.HAUSCHKA MINTTANDKRÄM




En tandkräm hade jag åtminstone på inköpslistan. De tandkrämer vi har hemma faller inte min kära sambo i smaken. Hälsokraft hade precis fått in denna från Dr.Hauschka. Sen fick jag se att de (fortfarande) hade specialpris på Rosenseriens deodoranter och var tvungen att slå till. Köpte en deo när de hade extrapris för ett tag sen eftersom jag hört så mycket gott om denna. Måste säga att jag hittills är mycket nöjd, så jag tyckte det var lika bra att köpa en till. Recension dyker snart upp. Betalade 52 kr för tandkrämen och 119 kr (!!) för deon, som hittat!

Fraktfritt hos Bodystore!

Vad bra att jag inte hunnit beställa ännu. Har några produkter jag lurar på att beställa; Kvittenkräm och ansiktsvatten från Dr Hauschka, Bodylotion och Shower & Oil Relax Orange/Vanilla från i+m Naturkosmetik, den hyllade deon från Rosenserien, tandkräm från Santé, bodylotion från Urtekram, Wild Rose Creamy Body Wash samt Facial Toner från Weleda. Får kolla igenom en gång till för det finns alltid en massa saker till bra priser. Kolla själv! De har fraktfritt t.o.m. 1/4-10. (Länk högst upp på sidan)

Alltid linser i skåpet

Linser är nog en av våra favoritingredienser i matlagning just nu. Innehåller massor av protein och även kolhydrater och ger en bra mättnadskänsla. Funkar utmärkt i soppor, grytor och barnmat. Vår lille fick en gryta med linser, broccoli, grädde och örtkryddor igår. Han glufsade i sig den som han aldrig sett mat förut. Själva gjorde vi en enkel gryta med rotsaker, broccoli, lök och linser. Lite buljong, curry och örtsalt ger god smak. Numera har vi alltid en påse ekologiska röda linser i vårt köksskåp.


Tandkräm med aloe vera

URTEKRAM ALOE VERA TOOTHPASTE (35 kr för 75 ml på Bodystore)




Hmmm..vad ska jag säga egentligen. Jag gillar ingredienslistan, men inget mer. Den innehåller: 
Krita, vatten, vegetabiliskt glycerin*, aloe vera*, karragena, eterisk mandarinolja*, myrra.
Bra med krita som polermedel istället för något kemiskt slipmedel, men konsistensen blir ju därefter. Försökte ge denna en ärlig chans trots att den inte skummar och smakar mandarin och krita. Ren i munnen blir jag, men tyvärr räcker inte det. Inte heller goda egenskaper som aloe vera sägs ha på slemhinnnor och tandkött gör mig övertygad. Nä, denna hamnar nog aldrig i vårt badrum mer.

Bäst: Passar bra till barn som ännu inte vant sig vid stark smak. Lilltjejen hemma gillar den.
Sämst: Mandarinsmak på tandkräm är ingen hit alltså.

Smarriga örtbiffar från Dafgård

Köpte dessa biffar för att testa om de var goda. Idag hamnade dom på middagsbordet. De innehåller faktiskt inga större konstigheter, men är inte ekologiska. Består i huvudsak av bl.a. grönkål och palsternacka och har en krispig panering. Vi serverade jasminris, lingon och en sås på grädde och grönsaksbuljong till. Blev riktigt gott faktiskt. Det enda negativa är att de är ganska proteinfattiga så det gäller att servera något annat proteinrikt till för att få en komplett middag. Vi kommer definitivt köpa dem igen.

i+m på Bodystore

Undrar om Bodystore valt att satsa på att utöka sitt sortiment av naturlig hudvård? Såg att dom denna vecka presenterar i+m Naturkosmetik som nytt märke i deras lager. Glad blir jag för det, har länge känt mig sugen på att testa deras produkter. Just nu lämnar Bodystore dessutom 10 % rabatt på produkterna. (Du hittar dit via länken intill)

Skin Food, en nödvändighet?

WELEDA SKIN FOOD (köpt på ICA Maxi, tror priset var ca 40 kr)




Det finns vissa produkter jag bara måste ha i badrumshyllan, denna är inte en av dem. Har hört väldigt mycket gott om krämen och många som bara älskar den. Jag känner att jag inte riktigt vet vad jag ska använda den till. "For dry and rough skin" står det på förpackningen. Har testat den på torra läppar, händer och fötter. Läpparna funkade den ganska bra till, men jag föredrar ett bra cerat. Även om händerna varit nariga i vinter så kan jag inte påstå att det är denna kräm jag föredragit. Tycker den känns för fet och inte ger nån bestående effekt. Att smörja in händerna ordentligt och ha krämen över natten kanske är ett alternativ. Tycker ändå att den funkar rätt bra som fotkräm. Den gjorde mina torra och spruckna hälar hyfsat mjuka och fina.

Bäst: Mjukar upp förhårdnader rätt bra.
Sämst: Har svårt för den s.k. skyddande hinnan krämen lämnar efter sig.

(Är du nyfiken på att testa så finns den på bl.a. Bodystore. Du kan komma dit via länken till höger)

Miljövänlig tvätt med nötter

För ett tag sen stötte vi på nåt vi inte hört talas om tidigare, nämligen tvättnötter. De är väl inga nötter egentligen utan snarare någon slags frukt med rengörande tvålämnen s.k. saponiner i skalet. Vi bestämde oss för att beställa hem ett kit från Jordklok bestående av tvättnötter, naturligt blekmedel och eterisk olja att doftsätta tvätten med. Man tar bara några skalhalvor som man lägger i en liten tygpåse. Vill man ha doft på tvätten droppar man några droppar eterisk olja på påsen och stoppar in den i maskinen tillsammans med tvätten. Inget sköljmedel behövs heller. Och se, det funkar faktiskt! Vi är mycket nöjda och kommer fortsätta använda nötter i tvätten =) När skalhalvorna förlorat sin glans och spänst kastar man dom på komposten. Behövs extra fläckborttagning gnuggar vi lite med galltvål som också fungerar över förväntan.


Intressant men läskigt

JACK UPPSKÄRAREN : KRIMINALFALL OCH LEGEND av Glenn Lauritz Andersson




Det var skönt att han nån intill mig när jag läste den här boken. De flesta har väl hört talas om seriemördaren Jack The Ripper som härjade i en av Londons fattiga stadsdelar i slutet av 1800-talet. Författaren är visst expert inom ämnet och beskriver väldigt väl hur morden gick till samt mysterierna kring dem. Fattiga, prostituerade kvinnor mördades och stympades på de mest gräsliga sätt man kan tänka sig. Tyckte att boken var välskriven, mycket spännande och intressant. Fast kopiorna på originalfoton av de mördade kvinnorna är lite väl magstarka. (Klicka på nån av länkarna till Adlibris eller Bokus för att beställa till bra pris, dessutom fraktfritt)


Weleda på ICA Maxi

Vad glad jag blir att stora butikskedjor förstått vikten av naturliga alternativ till hudvårdsprodukter proppade med mineralolja och andra konstigheter. Blev påmind om behövet av ny ansiktsrengöring när vi var och handlade igår. På en av deras hyllor finns både Iris och Mandelserien från Weleda. Inget jag känt mig oerhört nyfiken på att testa, men med en lägre budget passade det utmärkt att fynda en ansiktsmjölk med mandel från Weleda för endast 79 kr! Weleda känns i och för sig alltid pålitliga och efter att ha testat rengöringsmjölken igår kände jag mig glatt överraskad. Återkommer senare med en utförligare recension.

Svårt för oljor

LISEN ORGANICS ANSIKTSSERUM ROS & NEROLI (köpt för 50 % av 300 kr för 30 ml på Gemenskap:grön)




Lisen Organics handgjorda produkter i söta förpackningar gör mig glad. Jag gillar Lisen Sundgrens idé och får inspiration av hennes kreativitet. Detta ansiktsserum består av flera nyttiga oljor. Har svårt att beskriva doften, som känns lite örtig. Har testat att anväda serumet både för sig självt och under ansiktskräm. Först fuktade jag huden med hennes ansiktsvatten ros & neroli (recension kommer) och masserade in några droppar olja. Även om jag vill gilla produkten så känner jag mig inte övertygad om att det funkar på min hy. Att använda den utan ansiktskräm är inget alternativ för huden känns bara sträv och oljig. Den oljiga känslan finns kvar länge även när jag har ansiktskräm ovanpå.

Bäst: Gillar den söta flaskan med pipett. Känns lite gammaldags.
Sämst: Rena oljor verkar inte passa min hy.

Falafel-tacos

För att fortsätta på den vegetariska linjen testade vi idag att byta ut tacoköttfärs mot falafel. Det var väldigt smarrigt och lika enkelt som vanligt. Vi köpte Ekologisk Spicy Falafel från Nutana, stekte dem (plattade till dem lite) och lade i ekologiskt tortillabröd tillsammans med KRAV-odlad rödlök, blandsallad, paprika, gurka och körsbärstomater. Som sås hade vi ekologisk turkisk yoghurt blandat med dip-kryddor (det enda på bordet som inte var eko) samt eko-salsa från Santa Maria. Himmelskt gott!

Vårstäda med citrusbad

Vad passar bättre nu när våren har kommit eller är i kraftfullt antågande än ett riktigt utrensande bad? Blanda bara 1/2 kg oblekt havssalt med 10 droppar citronolja och använd i badvattnet. Kryp i och njut av den friska doften. Gör det gärna på kvällen eftersom man kan bli slö och behöver vila efteråt. Vakna morgonen därpå som en ny människa (Hämtat ur Lisens Örtspa som finns att köpa på Bokus eller Adlibris. Följ någon av länkarna här intill).


Betydelsen av kläder och språk

Har nästan lyckats kämpa mig igenom hela hemtentan som ska lämnas in på onsdag. Sista frågan handlar om kläder och språk med anknytning till maktrelationer och hierarki. Tanken slog mig att det vore intressant att studera folks reaktioner om den nye manlige chefen för ett stort internationellt företag skulle träda in i sammanträdeslokalen för första gången iförd kortkort och snacka förortsslang. Skulle hans meritlista spela nån roll i en sån situation? Troligtvis inte och det säger en del om våra föreställningar och fördomar.

Skimrande ögonkräm från Body shop

THE BODY SHOP NUTRIGANICS SMOOTHING EYE CREAM (195 kr för 15 ml)




Det var på tiden att The Body Shop lanserade en en Eco-certifierad produktserie. Är inte så imponerad av innehållet i deras övriga produkter. Även denna kräm har dock en gedigen innehållsförteckning. Enligt butiksbiträdet skulle denna kräm vara superbra. Blåklintsvattnet skulle reflektera ljuset så att mörka ringar under ögonen görs mindre synliga. Jag vet inte jag. Kan inte påstå att jag noterar nån märkbar skillnad. Gillar heller inte de små skimrande partiklarna för jag kan inte se att de gör nån nytta. Krämen är dryg och ganska doftlös, men det känns som att jag bara puttar runt den utan att den går in i huden.

Bäst: Gillar man krämen i övrigt så är det ett plus att den är så dryg.
Sämst: Vill inte ha skimmer runt ögonen såvida det inte är i make-up.


Lättläst bok

EN BLOMMA I AFRIKAS ÖKEN av Waris Dirie



Jag är ingen speciellt bra bokrecensent. Av nån konstig anledning minns jag bäst om boken var bra eller dålig, men inte så mycket vad den handlade om. Recensioner kan man ju å andra sidan läsa på andra ställen, så jag tänkte framför allt visa böcker jag läst och säga lite vad jag tyckte om dem. Kanske kan man vara någon slags inspirationskälla inför nästa köp.

Denna boken tyckte jag om, dels för att den var lättläst men även för att den berörde mig. Det är en självbiografi som framför allt handlar om könsstympning och hur författarinnan flytt från hemlandet Somalia vid planerat bortgifte, men även om hennes karriär som fotomodell. Lättläst, men lite tunt innehåll med i allra högsta grad aktuellt innehåll. Ingen av de bästa böcker jag läst, men absolut intressant. Finns billigt i pocketformat på Bokus (klicka på Bokus länk till höger på sidan).


Snart dags för ny bodylotion

Varför måste tillverkare av s.k. naturlig hudvård blanda i en massa skräp i sina produkter? Är övertygad om, att det precis som allt annat, handlar om pengar. Köpte en bodylotion från Bodyfarm (recenseras senare) som jag bara älskade, konsistensen, doften, flaskan, ja allt förutom att jag till min förskräckelse upptäckte att den innehåller PARABENER och en massa andra konstigheter. Jag blev väldigt besviken. Bodyfarm har en annan bodylotion i samma serie - med doft av chokladkaka. Helt underbar! Men, men, inga fler parabener i min badrumshylla =(






Då det är fler saker som börjar sjunga på sista versen, plus att alla i min närhet fyller år och ska ha kalas och presenter nu i vår, känns ekonomin något begränsad. Har dock lite svårt att hitta nåt billigt och bra med ett tillfredsställande innehåll och god doft. Men man kan ju inte få allt. Urtekrams ros-bodylotion kanske kan vara nåt. Har testat två bodylotions av samma märke och varit nöjd. Finns på Bodystore för endast 67 kr för 250 ml (klicka på Bodystores länk till höger på sidan).

Sojabiffar till middag

Det senaste har vi ätit mycket vegetariskt, både gott och nyttigt. Man blir också mätt på ett helt annat sätt. Råkar man vräka i sig för mycket känner man sig inte så illamående som när man äter kött.
Provade idag att göra pannbiffar av sojafärs istället för blandfärs. Har hört både positivt och negativt om sojaodlingar, men så länge jag inte hittar bättre alternativ så får det bli sojan som ersätter köttet i färsen. Biffarna blev i alla fall väldigt goda och det var superenkelt att göra dem. Vi åt kokt potatis, gräddsås, lingon och kokta morötter till.

Recept för 4 pers.

En påse tinad sojafärs (300g)
En hackad liten gul lök
1 dl mjölk
1/2 dl ströbröd
1 ägg
1 msk dijonsenap
Lite peppar och salt (om färsen redan är kryddad, annars lite extra)

Blanda mjölk och ströbröd, låt svälla 10 min. Tillsätt resten av ingredienserna och forma sen till biffar i önskad storlek. Stek ca 3 min på varje sida.


Ännu en Föllinge

FÖLLINGE RENGÖRINGSGELÉ RINGBLOMMA (ca 125 kr för 100 ml)




Ännu en av produkterna från prova-på-kittet. Jag tycker om den härliga konsistensen och vill verkligen gilla denna produkt. Vet inte riktigt vad det är i som känns som menthol. Dessa ingredienser är angivna:

Aloe vera, vatten, sorbitol, xanthangum, tinktur av trollhassel, tinktur av ringblomma, konservering aroma, antioxidant, gul tvålfärg.

Kan det vara från nån eterisk olja månntro? Den känns i alla fall inte behaglig att ha på området runt ögonen, vilket den kanske inte heller är tänkt till, men jag vill gärna kunna ha samma rengöring i hela ansiktet. Tycker den luktar rätt gott och känner mig ren efteråt. Kanske lite för ren t.o.m. för jag anar en viss stramhet i kinderna. Passar nog bäst till riktigt fet och oren hy.

Bäst: Skön konsistens som är lätt att "jobba" med.
Sämst: Har svårt för den där kalla mentholkänslan.

Beslutsångest

Uppe 6.30 en söndagsmorgon, FRIVILLIGT. Måste vara ännu ett ålderstecken. Kanske är det min beslutsångest som gjorde det omöjligt att somna om, eller är det hemtentan månntro? Så gammal är jag i alla fall inte än.

Fick äntligen tummen ur i fredags och kollade noga igenom vilka nätbaserade kurser jag skulle söka till hösten. Nio st blev det totalt, varav det är två st jag ska läsa. Hade satt en kurs i etnologi i första hand och grundkursen i juridik som nr 2, socialantropoligi som nr 3 och humanekologi som 4 osv. Men se, det tog inte många timmar innan jag ångrade mig. Kursen i juridik är förvisso väldigt nyttig, men känns maffig att läsa utomlands när man bara kommer ha tillgång till det mesta via nätet och inte ens har egen dator. Sen vet jag inte om den kommer passa så bra in i min examen. Får väl ta mig en rejäl funderare idag.

Dags att tenta vidare...

Bostad i Spanien preliminärbokad!

Bara lite saker som ska kollas över och ordnas innan vi slår till. Bilder finns här. Underbart härligt att spendera hösten på en varmare plats. Tackar gudarna för att internet finns!


Blomstrande härligt ansiktsvatten

FÖLLINGE ANSIKTSVATTEN NEROLI (ca 159 kr för 100 ml) 



Denna kommer bli mitt nästa inköp vad gäller ansiktsvatten efter att jag gjort slut på det jag nu testar (återkommer med recension av det). Jag gillar verkligen Föllinges naturliga produkter, flertalet nu också ekologiska. Upplever dem prisvärda. Jag köpte ett prova-på-kit från Föllinge på A-store, vilket bl a innehöll detta ansiktsvatten med en ljuvlig doft av apelsinblomma. Detta fick mig att känna mig superfräscht blommig i ansiktet. Jag ville liksom bara fortsätta badda in det i huden med min bomullstuss. Huden kändes återfuktad och uppstramad, utan att för den sakens skull kännas torr. Är anpassad främst för mogen, torr och känslig hy. Funkade i alla fall finfint på min blandhy som väl kanske är både lite mogen och känslig.

Bäst: Doften. Den är oslagbar!
Sämst: Jag upplevde det något odrygt.


Paus i hemtentandet

Har som avslutning på kursen Kultur och identitet i dagens värld en hemtenta på fyra sk essäfrågor. Vi ska skriva 600 ord +/- 10% som svar på varje fråga. De är minst sagt omfattande! På onsdag ska det vara klart. Har gjort klart fråga 1 och vad gäller fråga 2 så har jag präntat ner en massa saker jag tänkt skriva om, så det känns som att allt ändå är under kontroll. Idag har jag inte tänkt ägna mer åte det.

Kan trots allt inte låta bli att fundera över ett fenomen jag läste om i monografin Righteous Dopefiend. Den handlar om hemlösa, heroinmissbrukare som bor under San Fransiscos motorvägar. Där ser hierarkin väldigt annorlunda ut än i övriga "världen". Längst ner på botten av hierarkin befinner sig de vita männen! Märkligt med tanke på vilken etnicitet och genus de flesta av världens mäktigaste människor har. Jag funderar över hur det kan bli så omvänt och vad det egentligen kommer sig att vita oftast har och har haft makten över svarta. Visst är det lite lustigt?

Mindre imponerande deo

WELEDA SALVIA SPRAYDEODORANT (€4.74 för travel size 30 ml på feelunique.com)





Weleda känns pålitliga och bra. Vill jag inte lusläsa innehållsförteckningar så kan jag tryggt köpa en Weledaprodukt utan att få mindre angenäma överraskningar. I det här fallet är det inte innehållet i sig som gör mig missnöjd, utan effekten deodoranten har. Luktar kryddigt fräscht av salvia, men har inte någon som helst dämpande effekt på dålig lukt i armålorna, snarare tvärtom!! Efter en dags användning stinker jag värre än värst. Detta är abslout ingen deo för mig som svettas mycket. För någon som knappt svettas eller har benägenhet att lukta lite svett överhuvudtaget kanske den kan funka. Kan tillägga att det verkar vara ett krux att få tag i en riktigt bra, naturlig deo. Har du kanske nåt tips?

Bäst: Den kryddiga doften man känner om man sprayar den ut i luften.
Sämst: Gjorde att jag hade nån märkligt, stark svettstank i armhålan ett par dagar efteråt.


The Garden Collection by H&M

En alldeles ljuvlig kollektion sommarkläder från H&M. Ekologiska och återvunna tyger, härliga mönster och färger. Finns många "must have's", men jag känner att jag får dämpa mig lite, dessutom verkar ganska många av plaggen vara slutsålda på hemsidan. Får hoppas att de fyller på lagret så småningom. Lyckades i alla fall få tag i två söta klänningar/tunikor till toppenpriset 99 kr/st för ett tag sen när jag kikade runt i en H&M-butik. Vad tycks?




Vis hudvård med WISE

WISE BALANS ANSIKTSKRÄM (köpt för 50 % av 299 kr på Gemenskap grön)



En helt fantastiskt bra ekologisk och närproducerad ansiktskräm. WISE använder sig av gamla nordiska kunskaper om örters och eteriska oljors goda effekter på olika hudtyper. Har provat den som dagkräm ett par veckor nu och är verkligen supernöjd. Den har en härligt krämig konsistens utan att kännas fet, tillför en massa fukt och gör huden väldigt mjuk och elastisk. Känns uppfriskande på huden när man smörjt in sig. Problemet för mig med blandhy är att krämer anpassade för min hudtyp inte alltid fungerar så bra på mina kinder. De känns ofta lite oelastiska och gillar fetare krämer bättre. De fetare krämerna passar ju dessvärre inte min t-zon och haka särskilt bra. Tycker denna ansiktskräm har allt.

Bäst: Att den gör huden så otroligt mjuk och elastisk
Sämst: Jag gillar verkligen lavendeldoft, men i denna krämen är den aningen stark

Locus och focus

Clifford Geertz citat "The locus of study is not the object of study..." är tydligen väldigt känt inom antropologins värld. Vad han vill säga med detta tycker jag förklarar ganska bra vad antropologi handlar om. Antropologi handlar inte om att studera en plats t ex en stad, en by, en skola utan att studera människan som samhällsvarelse och som bärare och skapare av kultur. "The object of study" är en fråga man vill ha svar på, vad gör man och varför? Jag tycker det är oerhört intressant och ger verkligen perspektiv på tillvaron. 

Allmänmänskliga saker är något vi alla har gemensamt t ex döden. Vi ska alla den vägen vandra, men det finns så oerhört många sätt att hantera en närståendes död. Ta begravning som exempel. På ställen i Indonesien är det mkt viktigt att den döde begravs inom 24 h, i Nederländerna inom 5 dagar, i ett område i Grekland behandlar man den döde som enbart sjuk och inte död. Personen balsameras och tas omhand av familjen. Först efter 7 år (!!) anses personen död och kan begravas. Om jag inte missminner mig så gräver man upp personen igen efter ytterligare 7 år och utför ännu en begravningsceremoni som ett sista slutgiligt farväl. I Sverige kan vi ibland vänta upp till en månad innan vi (hinner med?) att begrava våra närstående. Varför väntar vi i Sverige så länge med att begrava, när man i ett såpass närliggande land som Nederländerna anser att begravning ska ske inom 5 dagar? Prioriterar vi det inte så högt att vi anser oss ha tid? Kan det vara så att det speglar vårt upptagna och stressade samhälle där man ens inte tar sig tid att begrava de som stått en nära? Eller har det andra orsaker? Det tål att tänkas på.

Vart tog mitt inlägg vägen?

Skrev ett inlägg om en ny hudvårdsserie jag upptäckt, Green Energy Organics, men det försvann visst. Får väl göra ett nytt försök igen sen.

Nu så..

Green Energy Organics

Råkade stöta på detta märke jag inte sett förut när jag kollade lite på bodystore.com. Nån som testat? Så här skriver de om produkterna (lånat från bodystore.com):

Green Energy Organics - komplett biologisk hudvårdsserie
Helt naturliga, rena och certifierade ekologiska produkter av högsta kvalitet med en mycket hög koncentration av aktiva och näringsrika ingredienser. Komplett serie med professionella produkter anpassade till olika hudtyper. Green Energy Organics är den första hudvårdsserien i världen som erhållit den professionella graden av certifiering av ECOCERT.

  • 100% Naturliga produkter med ekologiskt odlade ingredienser från växtriket.
  • Alla produkter är certifierade organiska/ekologiska av ECOCERT.
  • 100% Vegan - helt fri från animaliska ingredienser.
  • Fri från kemiska konserveringsmedel och syntetiska kemiska tillsatser.
  • Fri från Parabener, Mineraloljor, SLS  (Sodium Laurel/Laureth Sulfate), Urea, DEA (Diethanolamine), TEA (Triethanolamine), OGM, PEG (Polyethlene glycol), Lanolin.
  • Allergitestad. Dermatologisk testad. Hypoallergitestad. Kliniskt testad. Ej testad på djur. 
  • Fri från syntetiska dofter och artificiella färger. 
  • Fri från alkohol.  
  • Miljövänliga förpackningar.


Själv är jag lite sugen på dessa:



Cleansing milk, Face exfoliating och Bath shower.
Finns i fem olika dofter, kolla här vilken du är sugen på. De har specialpriser just nu på vissa produkter.


Ny recension, lite snabbt sådär


URTEKRAM ALOE VERA BODY LOTION (köpt för 85 kr för 250 ml på bodystore.com)





De flesta vet att aloe vera är bra för huden, varför den används i flertalet hudvårdsprodukter. Urtekram har ett superfräscht, relativt prisvärt alternativ på bodylotion med i huvudsak aloe vera som en av huvudingredienserna. Den har en härlig konsistens och luktar friskt av citrongräs dessutom upplever jag den ganska dryg. Härliga oljor och sheasmör hjälper till att göra huden mjuk, len och återfuktad utan att kladda. Önskar att det vore pumpflaska dock.

Bäst: Att huden blir så härligt mjuk efteråt.
Sämst: Luktar väl friskt för min smak, som gillar mer söta och/eller kryddiga dofter.


Cullera i september

Det lutar åt Spanien 3 månader i höst. Är sugna på ett gathus i staden Cullera i närheten av Valencia. Har funderat på Torrevieja som har stort utbud på hyfsat billiga bostäder att hyra under september- december, men det känns som att det mest är ett ställe dit pensionärerna söker sig när det börjar bli regnruskigt hemma i Sverige. Fördomsfull? Kanske lite. Får gärna andra perspektiv.

Boktips med recept

Samtidigt som jag recenserar några av mina favvis-produkter vill jag också tipsa om denna underbara bok:




Full av roliga recept på produkter till ditt hemma-spa beroende på årstid. Vad sägs om en mask som smakar smask eller ett bad som gör dig glad? Finns billigast här tror jag.

Exempel på recept ur boken med anknytning till föregående inlägg (är dock inte samma skrubb):

Kaffeskrubb

2 dl strösocker
1 dl malet eko-kaffe
1 dl kokosflingor
1-2 tsk kakao
1-2 tsk rivet apelsinskal
2 dl mandelolja

Mixa och skrubba på. Håller 6 mån.

Berätta gärna för mig vad ni tyckte om skrubben, har inte testat den själv ännu.



Tre favoriter

Hade ju tänkt recensera framför allt hudvårdsprodukter jag testar. Eftersom det är mitt första recensionsinlägg bjuder jag på tre stycken samtidigt, tre av mina favoriter dessutom:

1. 

               

2.



3.





1. DERMANORD PAPAYA PEELING
(195 kr för 130 ml, köpt på salong)

Den (nästintill) perfekta ansiktspeelingen enligt mig med blandhy. Den är rik på korn som slipar skönt där det behövs. Tar man sen och tillför lite ljummet vatten så smälter peelingkornen härligt och passar utmärkt även för den känsliga huden på kinderna. Luktar dock lite skumt när vatten tillsätts. Känns ganska fet efteråt, så jag hjälper till att torka bort peelingen lite lätt med en svamptrasa. Lämnar huden ren och väldigt mjuk.

Bäst: Alla härliga korn som dessutom smälter så de även passar den känsliga huden.
Sämst: Önskar att den vore lättare att sköja av.

2. LISEN ORGANICS KAFFESKRUBB (köpt för 50 % av toppenpriset 139 kr på Gemenskap grön)

Ett måste för alla kaffeälskare. Mixa den med olja, vatten, honung, ja vad som passar dig. Ger en massa skönt riv och en underbar doftupplevelse. Hur huden blir efteråt behöver jag väl inte ens berätta. Dessvärre är ju inte kaffepulver i duschen osynligt precis.

Bäst: Har svårt att bestämma mig, men jag får nog säga skrubbfaktorn - river härligt på vintertrött hud.
Sämst: Har lite svårt att få bort alla kaffekorn från duschkabinen. De dyker upp lite här och var efteråt.

3. LAVERA BASIS SENSITIV HANDCREME (89 kr för 125 ml, köpt på hälskokost)     

Att det ska vara så svårt att hitta en riktigt bra handkräm. Trodde det var omöjligt tills jag hittade denna. Den gjorde mirakel med min sambos nariga händer. Har perfekt konsistens, smälter in i huden omedelbart som en len piggelinglass (för det är faktiskt så den doftar).

Bäst: Visst är det bra att den gör vad den ska, men jag bara älskar doften! Kan det bli bättre?
Sämst: Vore ännu bättre om den var närproducerad också.


Medicinsk antropologi

Ett ämne som verkar mycket intressant. Det kan vara svårt för oss i Väst att föreställa oss att det finns andra sätt än det biomedicinska att se på sjukdom och hälsa.

Läste en artikel ur Socialmedicinsk tidsskrift nr 6/2004 av Johan Wendel med anknytning till föreläsningen på universitetet imorgon. Den handlade om sjukdomsförklaringar på Kuba, där häxeri är vanligt förekommande. Man berättar om en kvinna med plötsliga, kraftiga blödningar från underlivet som av läkare fått beskedet att hon var tvungen att ta bort livmodern p g a problem med denna. Då hon tidigare varit utsatt för häxeri besökte hon en sk santeríapräst för att undersöka om det låg häxeri bakom även denna gång. Det visade sig att så var fallet. Hennes svärmor hade sänt en ond ande på henne, vilket lett till att läkaren ställt fel diagnos. Kvinnan uppmanades bryta med sin man och dennes familj och när hon gjort detta blev hon så småningom återställd. Hon besökte återigen läkare som konstaterade att livmodern var normal.

Det till synes kroppliga problemet hade alltså sociala bakomliggande orsaker. Det fick mig att fundera över vilka faktorer läkare egentligen tar hänsyn till när de ställer diagnoser och ordinerar behandling. Jag hoppas få reda på lite mer intressant inom den medicinska antropologin på föreläsningen imorgon.

A(nother) new blog is born

Hej hopp! Här kommer jag att skriva om lite allt möjligt, från antropologi till kosmetika. Tycker det finns så mycket intressant inom antropologin som jag vill reflektera över och dela med mig av här på bloggen. Gillar att shoppa grönt och kommer recensera framför allt hudvårdsprodukter, men även annat ekologiskt och grönt jag anser vara värt att nämna. Lite recept kommer dyka upp, både på mat och hemmagjord hudvård. Resor blir också en egen kategori, liksom böcker. Enjoy!

RSS 2.0