Stillasittande i en vecka!

Aaah...lättad! Lillkottens operation gick bra och han har vaknat. Det värsta är över - eller inte. Lilleman får inte vara uppe och gå på en hel vecka. Hur lätt är det att tvinga en sån liten att sitta snällt och pilla med lite leksaker? Mission impossible, typ. Nåväl, nåt får vi ju hitta på för att han ska vara så stilla som möjligt och då måste han ju få lite nya leksaker som han finner mer intressanta än alla andra gamla prylar han slängt ut över hela golvet. Redan imorgon får vi bege oss till leksaksaffären för att se vad som kan behaga herrn. Har ni kanske några idéer om vad man kan hitta på och vad som kan sysselsätta en ett och ett halvtåring en någorlunda lång stund. Är också tacksam för tips om vart man kan hitta miljövänliga och giftfria leksaker.

Nervös väntan

Vår lille skrutt ska opereras om några minuter. Det är inget stort ingrepp utan bara över dagen, men själva tanken på att han ska sövas känns väldigt läskig, speciellt eftersom jag aldrig själv blivit sövd. Jag måste tänka att allt går bra. Han har sin älskade pappa vid sidan, snutten och pingvinen är också med som stöd och tröst.
Jag får skingra tankarna med beautybloggning och flertalet koppar kaffe.. Håller tummarna och tänker på dig lille skrutt!

Har funderat ett tag..

...och kommit fram till att jag inte längre kommer att blogga om naturlig och ekologisk skönhet och hudvård här på Groovy Green. Bloggen känns inte helt och hållet som mig och är dessutom en röra av lite allt möjligt. Funktionerna på Blogg.se gör också att jag inte riktigt får till bloggen så som jag vill. GG kommer jag enbart använda som nån slags dagbok som kommer att handla om typ allt utom grön skönhet.

Men självklart kommer jag inte överge det jag brinner för, så istället har jag skapat en ny blogg - Rosella Beauty, som kommer vara en renodlad beautyblogg, vilken jag kommer lägga mer energi på än Groovy Green. Hoppas på att mina få, men ack så värdefulla, trogna läsare kommer fotsätta följa mig på den blogg som passar bäst, eller varför inte båda? ;)

Tills vidare kommer beautybloggandet förmodligen ske parallellt i båda bloggarna, så för en tid blir det kanske lite rörigt. Men jag ska göra mitt bästa för att få ordning på det hela! Läs mer här.

Minirecension

Tycker det är lite roligt när man beställer från denna webshop för man får alltid med lite roliga prover. Förra gången fick jag bl a med Mádara Ecoface Deep Moisture Gel, en ansiktsgelé för fet till blandhy. Har tidigare testat Mádara Ecoface Deep Purifying Foam som jag recenserat här. Vill även dela med mig om vad jag tycker om gelen även om den bara räckte till knappt ett par veckors användning.

Det står ju att den är lämplig för fet till blandhy. Som jag misstänkte när jag kände konsistensen så är den för "tunn" för min blandhy. Huden blir förvisso slät, men det liksom stramar även om inte huden är direkt torr. Den känns inte mjuk, len och elastisk så som jag önskar. Jag kan snarare tänka mig att den passar bra för riktigt fet hy eller om man har något härligt oljeserum under och bara behöver lite extra fukt. Luktar lite väl mycket alkohol, även om doften försvinner snabbt och gelen är doftfri på huden. Konsistensen och färgen (typ grönaktigt snor..haha..) ger åtminstone en känsla av att produkten är naturlig och fullproppad med växter, men jag kommer inte att köpa den i framtiden.


Är egentligen i en praktisk pumplaska som även min Tinting Fluid är förpackad i.


 


Powder Puffs istället för Cleansing Pads?

I detta inlägg skrev jag om de smarta cleansing padsen från Love The Planet. Kände ju att - supersmart! såna måste jag bara ha! Men sen kom jag på att jag köpte ett par Powder Puffs från Eco Tools och tänkte att det kanske går lika bra med dem. Dom är i bambuvelour och är härligt mjuka. Om jag ska vara ärlig använder jag faktiskt inte puffarna speciellt ofta till puder, utan föredrar borste, så jag får nog undvara en puff för att testa. Dessutom kostar de inte lika mycket, 29 kr för 2 st. Söta små handtag har dom också :) Nån som testat?


Fantastiska hårvårdsprodukter?

Jag har länge varit väldigt sugen på John Masters Organics hårvårdsprodukter. Priset svider dock en del, men när jag hittade schampot och balsamet jag suktat efter med 30 % rabatt gick det inte stå emot längre. Vanligtvis när jag fått hem produkter måste jag, nyfiken som jag är, smygtesta lite och denna gång var inget undantag. Schampot har en helt fantastisk, underbar, ljuvlig doft av typ kolasnören, vilken även färgen påminner om. Löddrar fint och har bra konsistens. Balsamet gjorde mig inte heller besviken. Jag behövde inte särskilt mycket för att håret skulle kännas naturligt mjukt och fylligt. Jag lääängtar tills mitt andra schampo är slut! JMOs produkter finns även här.




Love The Planet (sist av alla, typ)

               

Flera gröna beautybloggar har uppmärksammat att denna webshop nyligen tagit in en ny serie ekologiska hudvårdsprodukter som det faktiskt är riktigt bra priser på. Tycker dessutom förpackningarna ser så söta ut. Tyvärr används phenoxyethanol som konserveringsmedel, vilket jag helst undviker tills dess att ny information kommer till min kännedom. Har kollat igenom ingredienslistorna som hastigast och kommit fram till att dessa produkter gärna skulle få pryda badrumshyllan hemma hos mig:

Lip Rescue; Grapefruit, Lemon & Lime, Pepparmint, mandarin 49 kr (finns även bergamott och tea tree)





Balms av kakaosmör; "Naturell", Citron och Night Time Comfort lavendel, 95 kr

 


´


Sugar Scrub; Grapefruit, Lime, Mandarin och Peppermint, 79 kr





Washable Cleansing Pads, 97 kr
(så smarta! att jag inte tänkt på att köpa såna tidigare)


Shoppat på Sardinien

Jag är inte den som brukar shoppa hudvårdsprodukter när jag är ute och reser, utan tillhör väl snarare kategorin "souvenirshoppare". Denna gång tänkte jag att det kanske kunde bli ändring på det. Kilade som hastigast in i en liten hälsokostbutik i gamla stan i Alghero, där dom faktiskt hade en hel del. Dock var inte maken och lillskrutten lika roade av shopping så jag hade inte riktigt tid att klämma, känna och sniffa ordentligt. Även om badrumshyllan är aningens fullproppad för tillfället ansåg jag att jag åtminstone var tvungen att få med mig nån slags löddrande ansiktsrengöring hem, för det har jag faktiskt bara en just nu ;) "Face wash biologico" fick jag mumlat fram och mannen i butiken hämtade denna "Two-Stage Cream Soap" som fick följa med mig:



Bioderbe är tydligen en relativt ny serie, som lanserades för ett par år sedan. Tillverkaren Derbe är ledande i Italien inom naturlig hår- och hudvård och har funnits sedan 1966. Är du nyfiken kan du läsa mer här om serien.
Ska bli mycket spännande att testa denna rengöring som bl a innehåller jojobavaxkorn för lätt peeling.

Bröllop & Sardegna

Skrev ju i förra inlägget att jag nyligen gift mig och dessutom varit på bröllopsresa. För er som är nyfikna tänkte jag bjuda på några bilder :)

Jag och min älskade familj <3

Brudsminkningen, som inte syns så jättetydligt, har jag gjort själv bl a med Mádaras Tinting fluid, Skin foundation powder från 100 % Pure, löst rouge från Aubrey Organics, ögonskuggor från Nvey eco, kajal från Korres m.m. Bättre bild på sminkningen dyker upp om jag hittar någon bra.




Vår bröllopsresa gick till Alghero på Sardinien - Underbart vackert!

Jag, med en flaska crema di Limoncello i högsta hugg, i vår mysiga lägenhet mitt i gamla stan vi där tillbringade första natten.



Den härliga stranden Lido (och lillskrutt som plockar sjögräs).



Fantastisk utsikt över havet och ett lyxhotell på en udde. Gamla stan och bergen i bakgrunden.



Jag i gamla stan utanför en typ hälskost där dom bl a sålde ekologisk hudvård (och japp, jag fick med mig något hem;))



Förmodligen världens absolut godaste pizzor. Saknar!



Gamla stan - underbart!



Mysiga moccisar

I'm back! Har inte haft mycket tid till övers för bloggande sedan en dryg vecka tillbaka, då jag både hunnit med att gifta mig och åka på bröllopsresa, men nu så. Dessa söta saker fick jag hem i början av veckan och dom är ju bara för underbara! Tillverkade i Sverige av ecotex-certifierade material och med lädersulor fastsydda för hand. Finns att köpa här.




Åsså på dom små fossingarna:



Vårig skrubb

WELEDA BIRCH BODY SCRUB (ca 105 kr för 150 ml, finns här)



Denna skrubb förstärker verkligen vårkänslorna. Den har en mycket frisk och fräsch doft av citrus och nyutslagen björk. Konsistensen är mjuk och krämig, som Weledas duschkrämer, så den känns verkligen snäll mot huden. De mjuka, dock något få, kornen bidrar till att förstärka den känslan. För min del känns den lite mesig eftersom jag föredrar vassa och många korn för att få den där riktigt mjuka och rena känslan som en skrubb, enligt min mening, ska bidra med. Kan tänka mig att en hud som är mer känslig mot rivet i vissa skrubbar föredrar denna. Men jag gillar den ändå, doftupplevelsen och mjukheten gör att jag känner mig härligt frisk och fräsch i huden efteråt. Weledas produkter är väl dock inget för den doftkänsliga och kan bli lite too much om man uppskattar något mer diskret i doftväg.

Bäst: Efter en torr och tråkig vinter för huden känns denna som ett lyft med sin doft och krämighet.
Sämst: Lite mer riv skulle inte skada.

Eco-links

Här finns en annan bra sida med en lista över hemsidor där de säljer eko-grejer, allt ifrån ekologisk färg till färg för fejset. Det är bara att börja gå igenom!


Trött trollmor och svampplock

Japp, som en riktig trollmor känner jag mig, risigt hår, flagnande mascara, flammig oregerlig hy och med en blick som avslöjar att jag ser fram emot läggdax för ungarna (och mig). Inget föredöme för naturlig skönhet precis. :P



MEN, jag och stora barnen (plus hund och två katter, varav en som skrek konstant) har tagit till vara på andra skatter från naturen..looki looki :) Sambon får rensa eftersom han är den enda som äter.



Nä, nu ska jag beställa moccisar till lillfis. Har redan gjort en annan beställning tidigare idag. Gissa vad jag beställde ;)

Paket igen!

Det är väldigt svårt att låta bli att beställa när man hittar produkter till riktigt bra priser. De kommer ju ändå till användning liksom och då är det lika bra att passa på (ni hör mina argument). Ångrar faktiskt att jag inte köpte schampo och balsam från John Masters Organics också, är så sjuukt nyfiken på dem. Undrar om jag inte måste slå till på hårlyxet, lite i smyg sådär.. Här är iaf en skymt av mina Eco Cosmetics-grejor som jag köpte riktigt billigt här.



Fr v.

* Rengöringsmjölk 3 i 1
- med grönt te och myrten

* Rengöringsgelé - med grönt te och vinbladsextrakt

* Ansiktsvatten - med apelsin och oliv

* Facial Treatment Lotion - med arganolja och havtorn

* Fuktighetskräm - med granatäpple och papaya

* Lip Care Stick x 2 - med granatäpple och olivolja, vaniljdoft


En hampa och citrustvål från Verdesativa medföljde också. Doftar fräsch, nästan lite maskulint. Ska bli spännande att testa (när alla andra tusen tvålar tagit slut :P ) Efter lite sniffning, klämmande och kletande känner jag mig ännu mer sugen på att sätta igång och testa produkterna på riktigt, men det får vänta ett liiiitet tag till.

Stylingpuder/torrschampo

THE ALL NIGHTER STYLING POWDER, Platinum/Neutral (ca 179 kr för 28 g, finns här)




Tycker det är lite svårt att hitta naturligt torrschampo till rimligt pris, för det var egentligen just torrschampo jag sökte när jag köpte detta. 179 spänn för denna lilla burk känns inte vidare ekonomiskt om man använder det ofta. Det fungerar i alla fall ganska bra, håret SER åtminstone inte lika fett ut och min blonda hårfärg blir ljusare, men kanske lite väl matt. Vad som är jobbigt med sånt här puder är att det hamnar lite överallt och att man får massera riktigt ordentligt för att inte hårbotten ska se alldeles vit ut.

Det är väl inget direkt "styling powder" om man vill ha rejäl volym. Håret får lite mer volym och blir liksom mer sammansatt, vilket jag gillar. Eftersom jag inte hittat nån INCI så vet jag inte exakt vad det innehåller, detta är i alla fall vad jag hittat på deras sida, där det också sägs att det är 100 % naturligt:

  • Pure Rice and Tapioca Starches – Ideal for cosmetic application and oil absorption. Used in the finest face powders from Europe and Asia.
  • Cruelty Free Silk Powder - Minimally processed, it feels great against your skin. Contains proteins similar to those found in human skin, ideal for light diffusion, luster, and manageability.
  • Zinc Oxide and Titanium Dioxide – These two proven cosmetic ingredients provide natural UVA/UVB filters to protect the scalp and act as adherents for translucent and even coverage.
  • Beneficial Essential Oils – Essence of tangerine freshens hair and stimulates the scalp, and it’s a scent that both guys and gals enjoy.
  • Safe Natural Mineral Pigments - For more natural and “true” color matching. Fresh from the earth, minerals contain no dyes, preservatives or chemicals.

  • Pudret blir inte så där klibbigt, strävt och nästintill omöjligt att tvätta ur som konventionella stylingpuder, utan mer som ett naturligt puder, så det känns inte "syntetiskt" utan rent på nåt vis. Doftar svagt av citrus.

    Fick knäppt ett par bilder före och efter på min snygga morgonfrilla. Bilden till vänster är före, som tyvärr blev lite gulare än den andra. Tycker ändå man ser att håret ser mindre fett ut, blir mer sammansatt, får lite volym och även att det blir mattare.



    För oss som gillar recensioner

    Såg på den här sidan att de har ett rätt okej hopplock av recensioner av ekologiska hudvårdsprodukter (och även andra konventionella produkter om nu det faller en i smaken). Tycker sidan har en smart sökfunktion som gör det lätt att hitta. Enjoy!

    Mockasiner eller innetofflor

    Nu när det börjar bli lite kyligare, även inomhus, är det skönt att stoppa fossingarna i ett par tofflor. Har letat och letat efter framför allt mockasiner till minstingen. Helst vill jag att dom ska vara eko, fast huvudsaken är att dom är giftfria och miljövänliga. Tyvärr hittar jag inga till ett rimligt pris. Jag tycker 300 spänn är lite i saftigaste laget när dom växer ur efter ett litet tag. Har hittat dessa söta tofflor till ganska hyfsat pris här. Men har nån tips om andra mockasiner eller innetofflor i ca stl 22-23 tar jag tacksamt emot det.


    Miljövänlig mobil

    Hörde att det finns mer miljövänliga mobiler på marknaden och tyckte det var dags att skaffa mig en:

    SONY ERICSSON J10I2 ELM



    Detta är en s.k. Greenheart-telefon för dom som vill ha ett mer miljövänligt alternativ. Begränsar miljöpåverkan och hjälper till att minska koldioxidutsläpp genom:

    * Återvunnen plast
    * E-manual i telefonen
    * Avsaknad av skadliga kemikalier
    * Laddare med låg energiförbrukning
    * Walk mate eco-applikation
    * Grön kalkylator
    * Minsta möjliga paketering

    Man kan alltså räkna ut hur mycket koldioxidutsläpp man sparar genom att gå och hur stort koldioxidutsläpp hushållet har. Dessutom är det meningen att man ska använda mobilen för anteckningar, inköpslistor samt som kassabok då det också finns en funktion för detta, allt för att spara papper. Den har även inbyggd GPS, väderguide och avståndsräknare.

    Nu ska jag bara lära mig hur den fungerar :P

    Snyggt vardagslack från IsaDora

    Gillar verkligen IsaDoras nagellack. Dom är så lättmålade, torkar fort och håller bra samt 3-free så klart. Detta skimrande brun-rosa lacket (145 Discreet Magnolia) kommer nog vara en favorit i höst vid de tillfällen jag vill ha ett lite mer mjukt ochdiskret lack. Det täcker väldigt bra så det duger med endast ett lager om man har bråttom. Pek- och långfingret är endast målade med ett lager, ring- och lillfingret två.


    30 % rabatt på Eco Cosmetics

    I måndags tipsade jag om bra budgetalternativ bl a från Eco Cosmetics. Upptäckte idag att dessa produkter finns i denna webshop till 30 % lägre pris just nu. Det finns även produkter från John Masters Orcanics, i+m, Green People m.m. till riktigt fina priser. Missa inte!

    Trots att jag har fullt upp med att testa alla grejer i min badrumshylla kunde jag inte låta bli att klicka hem dessa saker från Eco Cosmetics så att jag får testa dem ordentligt:

    * 2 st Lip Care Stick, 17:50 kr/st
    * Fuktighetskräm 55:30 kr
    * Facial Wash 41:30 kr
    * Facial Treatment Lotion 76:30 kr
    * Facial Cleansing Milk 48:30 kr
    * Ansiktsvatten 62:30 kr

    Tot. 347:50 kr inkl frakt, som hittat :)


    Senaste beställningen har anlänt

    Ni har väl inte missat superrean som jag skrev om? Skynda i så fall, den håller på tills imorgon.
    Detta hämtade jag idag i brevlådan och bjuder så klart på mina första intryck.



    1. Essential Care Citrus Fruit Tonic - fräsch doft av bergamott, citron och ylang ylang.

    2. Essential Care Organic Superfruit Concentrate - härlig, milt fruktdoftande oljeblandning i praktisk pumpflaska.

    3. 2 st Natura Organics Energising Body lotion - krämig bodylotion med mild doft av mandarin.

    4. Natura Organics Soothing shower gel - skön gel med doft av lavendel, rosmarin och citrus.

    5. Natura Organica Energizing shower gel - som ovan fast med frisk citrusdoft.

    6. Essential Care Lavender Hand & Bodywash - lavendeldoftande med skön geléaktig konsistens i bra pumpflaska

    7. Essential Care Ylang Ylang & Orange Bodywash - som ovan fast med en diskret typ blomdoft (älskar verkligen de praktiska pumpflaskorna).

    Sen fick jag även med ett par prover som jag tackar för.

    8. Natuderm Botanics Handcreme - perfekt med en liten handväsk-förpackning. Krämen känns riktigt bra, kladdar inte, går fort in i huden och gör händerna mjuka. Har svårt att säga vad den doftar, men tycker mig känna ganska mycket "äkta" havtornsdoft (alltså inte som den lite stickande doften som Weledas havtornsvariant har).

    9. Natura Organics Rich nourishing conditioner - har inte öppnat den än, men ska nog testa redan ikväll.






    Hårprodukter i snygga förpackningar





    Denna webshop är duktiga på att plocka in nya produkter, även gröna sådana. Några av de senaste tillskotten är dessa tre hårprodukter som jag tycker ser härligt lyxiga ut. Verkar vara ekologiska och är fria från sulfater, parabener och syntetisk silikon. Än finns ingen ingredienslista på sidan, men jag hittade dessa här. Schampot verkar tyvärr innehålla phenoxyethanol, är dock bland dom sista ingredienserna i listan, och vissa av ingredienserna känner jag inte till. Nån som har koll?

    El' Treatment är jag lite sugen på, verkar vara en härlig fuktgivande cocktail av oljor.

    Pure Shampoo:

    Water; Sodium Cocoyl Isethionate; Lauryl Hydroxysultaine; Sodium Sheamphoacetate; Citrullus Vulgaris ( Kalahari Melon) Seed Oil; Nigella Sative (Black Seed ) Seed Oil; Sclerocarya Birrea (Marula) Seed Oil; Rosa Canina ( Rosehip) Fruit Oil; Brassicamidopropyl Dimethylamine; Melanin; Wasaba Japonica (Wasabi) Root Extract; Polyquaternium-10; Superoxide Dismutase; Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride; Cananga Odorata ( Ylang Ylang ) Flower Oil; Pelargonium Graveolens (Geranium) Oil; Aniba Roseaeodora (Rosewood) Oil; Citric Acid; Glycol Stearate; Hydroxyethyl Behenamidopropyl Dimonium Chloride; Caprylyl Glycol; Phenoxyethanol; Octadecyl Di-t-butyl-4-hydroxyhydrocinnamate

    Essential Conditioner:

    Aqua (Water); Cetearyl Alcohol; Brassicamidopropyl Dimethylamine; Madhuca Butyraceae (Phulwara) Butter; Wasaba Japonica (Wasabi) Root Extract; Theobroma Grandiflorium (Cupuacu) Seed Butter; Crambe Abyssinica (Abyssinian) Seed Oil; Camelina Sativa (Camelina) Oil; Sclerocarya Birrea (Marula) Seed Oil; Adansonia Digitata (Baobab) Seed Oil; Limnathes Alba (Meadowfoam) Seed Oil; Macadamia Ternifolia (Macadamia) Seed Oil; Rosa Rubiginosa (Rosehip) Fruit Oil; Glyceryl Caprylate; Superoxide Dismutase; Biotin; Melanin; Polyquaternium-10; Glycine; Cysteine; Histidine HCL; Aniba Roseaeodora (Rosewood) Oil; Cananga Odorata ( Ylang Ylang) Flower Oil; Pelargonium Graveolens (Geranium) Oil; Threonine; Leucine; Citric Acid; Aspartic Acid; Octadecyl Di-t-butyl-4-hydroxyhydrocinnamate

    El' Treatment:

    Camelina Sativa (Camelina) Seed Oil; Sclerocarya Birrea Oil (Marula) Seed Oil; Borago Officinalis (Borage) Seed Oil; Limnathes Alba (Meadowfoam) Seed Oil; Adansonia Digitata (Baobab) Seed Oil; Macadamia Ternifolia (Macadamia ) Seed Oil; Dromiceius Novaehol-Landiae(EMU) Oil; Butyrospermum Parkii (Shea ) Oil; Rosa Rubiginosa (Rosehip) Fruit Oil; Persea Gratissima (Avocado) Oil; Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Oil; Pelargonium Graveolens (Geranium) Oil; Cananga Odorata (Ylang ylang )Flower Oil; Mixed tocopherols

    Oljor del 2

    Skrev i ett tidigare inlägg om aprikoskärnolja. Denna gång är det dags för arganolja. Sani tipsade mig om en sida med en hel del fakta om arganoljan och dess egenskaper både vid invärtes och utvärtes bruk. De har även en liten webshop med produkter som ser väldigt fina ut. Vill du läsa mer själv kan du göra det här. Tänkte i alla fall bjuda på en liten sammanfattning av info från olika håll.

    ARGANOLJA (Argania spinosa)

    Arganoljan utvinns genom kallpressning ur arganträdets nötter. Oljan är halvfet, men går snabbt in i huden utan att lämna en fet känsla. Oljan har ett stort innehåll av karotin, triterpener, fytosteroler och framför allt E-vitamin. Antioxidanten E-vitamin bidrar med bättre syretillförsel och cirkulation samt även att förebygga rynkor. Oljans innehåll gör den lämplig att använda före och efter solning samt i regenererande produkter för skadad och mogen hud, för torr hy, klåda, eksem och akne. Arganoljan fungerar bra att använda vid både hud-, hår och nagelvård.


    Själv är jag riktigt sugen på Arganiqas arganolja med mild doft av aprikos. Låter ljuvligt. Nån som testat den?

    Mera fluffigt skum

    MÁDARA ECOFACE DEEP PURIFYING FOAM (ca 149 kr för 150 ml, finns här bl a)



    Efter en tids jakt på rengöringsskum fick det bli Mádaras Deep Purifying Foam som intog plats i badrumshyllan. Det är ganska drygt, ett par pumpningar räcker bra för att få ett krämigt skum att massera in i hela ansiktet. Vissa skumvarianter kan liksom försvinna i kontakt med huden, men inte denna. Jag tycker att den tar bort framför allt ögonmakeup riktigt bra och jag använder gärna denna rengöring när jag vill att det ska gå undan.

    Upplever dock att det inte riktigt går ner på djupet och rengör. Inte för att jag inte känner mig rengjord eller att jag fått finnar, pormaskar eller dyl, utan att jag bara saknar den där mjuka känslan av att huden blir omhändertagen och riktigt, riktigt ren ända ner i porerna (om ni förstår vad jag menar ;)). Funkar dessutom bäst på min hud när det är varmt ute och jag är lite fetare i huden. Tycker huden blir aningen stram och fukttörstande efteråt nu när det är lite kyligare så då använder jag bara skummet som en snabb uppfräschning på morgonen och för att ta bort ögonmakeup på kvällen. Den är även bra på så vis att den ändå känns snäll mot min känsliga hy. Doften är mild, fräsch och aningen örtig. Sedan ser ju flaskorna på Mádaras produkter så härligt fräscht "gröna" ut.

    Bäst:
    Tar bort min ögonmakeup på ett kick utan att irritera.
    Sämst: Funkar inte som kvällsrengöring i hela ansiktet för mig.


    Sminkväskan - en kemilåda

    Ja, det är rubriken på en artikel jag hittade i vår lokaltidning Bohusläningen från i lördags 4/9. Först tänkte jag inte skriva något om den, men sen insåg jag att jag inte kan låta bli. Det känns som ett sätt att tona ner de larmrapporter och debatter som dykt upp den senaste tiden angående vad som gömmer sig i våra badrum. Artikeln får det hela att verka ungefär lika fånigt som att man får cancer av chips. Det är snudd på komiskt att vi sällan får höra vad oberoende experter har att säga om saken, utan oftast personer som har egna intressen att bevaka.

    Eftersom jag inte kan hitta nån länk så bemödar jag mig med att citera hela artikeln skriven av Lena Wreede.

    " Larmet går. Nu handlar det om alla kemikaliska tillsatser i kosmetika. Men enligt Marie Lodén, docent i hudvård gäller det ofta så små doser att de inte påverkar oss negativt.

    -Däremot finns det ämnen som är onödiga som man kan ersätta med annat, säger hon.
    Som exempel tar hon det bakteriedödande ämnet triclosan och methylisothiazolinonone som finns i deodoranter och som kan ge allergier samt orsaka skador på vattenlevande mikroorganismer. Eller eteriska oljor med allergiframkallande parfymämnen, och växtextrakt som inte fyller någon annan funktion annat än att det låter naturligt och kan locka köpare.
    - Ett av dem är aloe vera som toxikologer nu tittar närmare på, påpekar hon.

    Daglig Kontakt

    Mascara, rouge, underlagskrämer och läppstift, men även deodorant, schampo, fuktkrämer och tandkräm går under det som kallas för kosmetika. Enligt en studie från den amerikanska miljögruppen Environmental Working Group kommer vi i kontakt med över 126 kemiska ämnen under en dag. Nya tillkommer och andra försvinner.
    Hela tiden granskas dessa av forskare, myndigheter, organisationer, men även av företag. På senare tid har kosmetikan satts under lupp, främst av olika konsumentorganisationer och medier. Vi får uppgifter om att de kemikaliska tillsatserna kan vara cancerogena, hormonstörande och allergiframkallande. Men Marie Lodén, docent i kemi med mångårig erfarenhet av hudvårdsprodukter tycker debatten blivit snedvriden och att det egentligen inte är så farligt som många tror.

    Låga nivåer

    Enligt henne är det lätt att skrämma upp människor eftersom vi generellt sett är dåligt bevandrade vad det gäller kemikalier.
    - De flesta vill ha enkla lösningar som är slagkraftiga och vi orkar inte med nyanserna, säger hon och tillägger att det bästa råd hon kan ge är att man försöker läsa på så mycket som man kan.

    Små mängder

    Marie Lodén är väl medveten om att det finns kemikalier som är giftiga för oss och vår miljö, men inte i de små mängder som finns i kosmetika.
    - Även om man åt upp en hel burk hudkräm skulle det ändå inte hända något för nivåerna är så låga. Dessutom är huden bra på att stänga ute ämnen.
    Hon anser dock att det är bra att hela tiden vara vaksam på hur olika kemikalier kan påverka oss.
    Just nu hör parabener till de mest omtvistade, eftersom de är misstänkt hormonstörande - i stora doser. Några hormonstörande effekter har dock inte kunnat påvisas i de små mängder som används i kosmetika, enligt Marie Lodén. Hon förklarar att parabener är ett konserveringsmedel som använts i flera år och som i tester visat sig vara överlägset bäst. Parabener irriterar inte, luktar inte och missfärgar inte heller produkterna.
    - EU ska återigen kontrollera detta, men jag tror inte att vi får ett förbud. Ändå finns en risk att företag styr bort parabener eftersom det är säljande att påstå att produkterna är "parabenfria" och i stället plockar företagen in något som är mycket sämre."

    Så vad säger man? Just nu orkar jag inte kommentera påståendena särskilt mycket. Jag bara undrar varför vi behöver alla kemiska tillsatser när det finns andra alternativ. När vi vet att våra kroppar är fulla av onödiga kemikalier på grund av det vi kletar på oss, stoppar i oss och omger oss med. Hur skulle det annars hamnat där? Läste nån annan artikel, minns inte riktigt vart, att många ämnen i naturkosmetik inte vetenskapligt bevisats att de faktiskt funkar, utan baserats på gammal folklära och hemmakok, typ. Som att det inte är har någon betydelse. Vetenskapen verkar vara Västvärldens nya religion, allt måste bevisas genom vetenskapliga experiment annars gills det inte liksom.

    Om jag endast haft 500 kr

    Att övergå till naturkosmetisk hudvård är inte alltid fråga om ett ställningstagande "naturlig" vs "syntetisk" hudvård. Vad jag förstått anser många att priset spelar stor roll när man väljer produkter. Varför anser man att det är värt att köpa en flaska John Masters Organics Body Wash för 260 spänn när du kan få en flaska Family Fresh för 19:90 på ICA Maxi som dessutom innehåller dubbelt så mycket? Varför jag hellre skulle göra det har nog redan framkommit tillräckligt tydligt här i bloggen. I vilket fall som helst så finns det bra naturliga produkter som inte behöver kosta skjortan. Har man en femhundring till övers så kan man faktiskt få sig en riktigt bra bas. Detta är vad jag hade köpt i så fall.

    1. Rengöring

    Eco Cosmetics Rengöringsmjölk 3 i 1
    (finns här för 79 kr)


    2. Ansiktsvatten

    Eco Cosmetics Freshener
    (finns här för 95 kr)



    3. Ansiktskräm

    Eco Cosmetics Face Treatment Lotion (finns här för 119 kr)



    4. Ansiktspeeling

    Dermanord Papaya Peeling
    (finns reseförpackning 30 ml här för 60 kr)




    5. Duschkräm

    Weleda Calendula Shampoo & Body Wash
    (finns här för 65 kr)



    6. Bodylotion

    Urtekram Bodylotion Rosen (finns här för 69 kr)




    Totalsumma: 487 kr (exkl ev frakt)


    Personligen har jag inte använt produkterna från Eco Cosmetics under en längre period, utan bara testat och tycker att dom känns riktigt bra och prisvärda. Doftar milt och gott.
    Papayapeelingen från Dermanord finns i större flaska, men eftersom man inte använder peeling lika ofta så skulle jag nöjt mig med reseförpackningen till att börja med. Jag har recenserat den här.
    Weledas duschkrämer är ljuvligt krämiga och dryga. Personligen gillar jag den med ringblomma bäst. Läs mer här.
    Av Urtekrams bodylotions har jag testat Aloe Vera samt Barn Bodylotion. Dom gör huden skönt mjuk och återfuktad. Rosvarianten innehåller i stort sett samma ingredienser och doftar härligt av rosengeranium.


    Fler färger på duopennor från Sante

    Skrev ju här om min min kombinerade penna från Sante, som jag gillar väldigt mycket. Hittade nu även denna variant i fler färger hos SoftSkin. Vill ha! Finns i färgerna Nude look, Natural look och Glamorous look. Passa på att tävla hos LipGloss Bitch så kanske ni kan vinna en av dessa godingar.


    Bodybutter i söt ask

    NO SHRINKING VIOLET ORGANICS ORGANIC COCONUT & GRAPEFRUIT BODY BUTTER (ca 105 kr för 60 ml, finns här)



    Denna söta ask har följt med i min väska under sommaren. Kanon till torra läppar, händer, fötter och smalben, men jag har också använt den för att framhäva solbrännan eftersom huden får en så härlig lyster. Är som ett mjukt smör som smälter på huden och doftar friskt av citrus från grapefruktolja och litsea cubeba. Det är helt ekologiskt och innehåller även kakaosmör, sheasmör, kokosolja, olivolja och bivax. Ordentlig mat för torrishud, kommer nog vara oumbärlig i vinter. Gillar dessutom att det är så drygt eftersom priset är relativt högt i förhållande till mängden innehåll. Ett stort plus för den underbara asken som ger en extra lyxig känsla.

    Bäst: Även om jag älskar asken är det bästa att huden ser så frisk och skinande ut.
    Sämst: Ingredienserna kan separera sig om det är så varmt att det smälter (gör m a o inte som jag och glöm det i solen :S )

    Missa inte superrean hos Eko Princess!

    Man kan göra några riktiga fynd på produkter med kort bäst före-datum.

    http://shop.ekoprincess.se/index.php?category_id=26


    Så här ser min beställning ut, löjligt billigt va!? :)

    Artikelnr Beskrivning Pris Antal Totalt
    27 Energising Body Lotion 25,00SEK 2 50,00SEK
    29 Energising Shower Gel 25,00SEK 1 25,00SEK
    36 Soothing Shower Gel 25,00SEK 1 25,00SEK
    60 Citrus Fruit Tonic 30,00SEK 1 30,00SEK
    66 Serum Superfruit Concentrate 50,00SEK 1 50,00SEK
    85 Ylang Ylang & Orange Bodywash 25,00SEK 1 25,00SEK
     

    Mitt första eco-lack

    Köpte ett snyggt lack av märket A Beautiful Life i färgen Vexed. Jag vet inte hur rent detta nagellack är egentligen. Det luktar rätt starkt, men är tydligen baserat på soja (vad nu det innebär). I vilket fall som helst så är det ett riktigt fint lack, lättarbetat och täckande. Borsten är smal och eftersom lacket inte torkar med en gång kan man vara lagom konstnärlig och måla snyggt och ordentligt utan ränder. På bilden har jag bara målat ett lager. Absolut en favorit. Vill gärna ha fler färger. Finns här.


    Sommarfräsch även i höst

    Fick hem min härliga vinst från Eleven.se idag. Kunde inte låta bli att testa lite så klart. Ljuvlig doft och läckert skimmer. Är övertygad om att den kommer användas flitigt av mig i höst eftersom jag inte alls är sugen på att släppa taget om min gyllene sommarfärg. För att få lite mer "grundfärg" kommer jag även använda Laveras BUS. Den är inte alls tokig. Blir väldigt jämn och lagom mycket färg.


    Köpt schampo med lera

    Var ruskigt trött på mitt schampo från Bentley Organics som jag använt i ett par veckor nu. Fett + Svinto är ingen kul kombination. Har gått och funderat lite över vad för schampo jag ska införskaffa härnäst. Många naturliga schampon jag sneglat på är så dyra t ex 100 % Pure och John Masters Organics, att jag inte riktigt känner att det är värt det (ännu). Testar hellre schampon i lägre prisklasser, men som med det mesta så får man väl vad man betalar för, tyvärr.

    Var i hälsokosten igår och hade egentligen inte alls tänkt köpa schampo, men började prata med den trevliga personalen som rekommenderade detta schampo med rasul (afrikansk tvållera). Vad jag vet så har Urtekram sulfater i flera schampon, men inte detta! Hade jag inte fått tipset så hade denna flaska troligtvis aldrig hamnat i mitt badrum. Kunde ju inte låta bli att testa det igår, och måste erkänna att jag inte hade alltför höga förväntningar. 56 spänn känns ändå inte som nån hisnande summa precis, så prova kan man ju alltid göra.
    Vad överraskad jag blev! Inte nog med att det doftar härligt av spearmint, det gav ett oerhört mjukt, krämigt lödder och var dessutom rätt drygt. Bäst av allt - inget svinto! Tvättade håret två gånger och lät det sitta en stund andra gången. Använde inget balsam bara för att se hur håret skulle bli.

    Idag sitter jag här och pillar i mitt mjuka, icke-svinto-hår. Mina förhoppningar är definitivt mycket högre nu och jag ser fram emot att bekanta mig mer med schampot för en utförligare recension längre fram.

    (Kass bild, men kameran ville fokusera på annat precis innan batteriet tog slut)


    Riktigt bra kombinerad läppglans/penna

    Klickade hem denna penna från Sante för ett litet tag sen härifrån. Efter den damp ner i min brevlåda har jag nästan använt den varje dag. Gillar verkligen färgen (Nude Look) och att det sitter så bra. För lite extra "nude look" och ännu bättre hållbarhet målar jag lite med pennan över hela läpparna. Den funkar både till vardag och fest. Det enda negativa är att den smakar trä och lite ricinolja, men det kan jag stå ut med.




    Härliga oljor

    Har ganska nyligen fått upp ögonen för hur fantastiska olika vegetabiliska oljor är. Sitter här och funderar på att göra en egen härlig oljeblandning, anpassad helt och hållet efter min hud. Känns som ren lyx. Tänkte jag skulle bidra med info jag hittat om olika oljor och vore jättetacksam om andra kunniga människor fyller på med nyttig och intressant information och tips. Först ut är:

    APRIKOSKÄRNOLJA (Prunus armeniaca kernel oil)

    Oljan utvinns ur ett frö som finns inuti aprikoskärnan. I fettsyresammansättningen liknar den både mandel- och persikokärnolja och ersätter ibland mandelolja då aprikoskärnoljan är billigare. Det är en halvfet olja som absorberas ganska långsamt och tåls av de flesta. Passar framför allt torr och åldrande hud, men sägs även lindra inflammerad hud samt bidra till en bättre elasticitet.

    Finns t ex att köpa här.

    Jippi, jag vann!!

    Jag som ALDRIG vinner när något lottas ut kammade hem denna superfina vinst i tävligen som de hade hos eleven.se. Är sprudlande glad! Hoppade upp från stolen när jag läste mitt mail från dem:

    --------------------------------------------------
    Meddelande
    --------------------------------------------------

    Vinnare i Lucy B-tävlingen.


    Med vänliga hälsningar,
    eleven.se


    LUCY B FRANGIPANI BRONZING SHIMMER OIL



    Vad fräsch jag ska bli i höst!! :D

    Ansiktsvatten från Dermanord


    DERMANORD LEMON & ALOE FRESHENER
    (ca 170 kr för 130 ml, finns här)



    Det här ansiktsvattnet känns ungefär lika tråkigt som flaskan. Tycker i och för sig att själva spraymunstycket doserar och sprider lagom, så jag kommer nog spara flaskan för att hälla över om jag köper ansiktsvatten i mindre bra sprayflaska. Men det hjälper ju inte att flaskan är funktionell, jag vill ju att produkten ska vara det också. Jag märker liksom ingen större skillnad när jag följer upp rengöringen med detta ansiktsvattnet. Det doftar inte ens. Möjligtvis känns huden lite mer sträv, vilket inte är så önskvärt för min del. Inte märker jag att det skulle balansera talgproduktionen i t-zonen heller. Nä, jag vill känna ett friskt lyft och en en mjuk och fuktmättad hud efter jag använt ett ansiktsvatten. En fräsch doft är ju också att föredra.

    Bäst: Måste tyvärr säga spraymunstycket.
    Sämst: Jag vill ju inte känna att jag hellre använder vanligt kallt vatten.

    Ny vardag och OCM

    Äntligen! Idag är första dagen av min mammaledighet omgång 2. Nu hoppas jag få tid att göra saker jag själv vill, umgås mer med mina kottar, kladda med krämer, blogga, sjunka in i en massa härliga böcker, träffa vänner för långa skvallerstunder, men framför allt - att bara vara. Här och nu.

    Nu till det min blogg mestadels kommit att handla om - naturlig, vad ska man säga?, kroppsvård. Ren och äkta, utan en massa skit. Nån expert är jag absolut inte, men mitt hjärta klappar lite extra för vad naturen har att erbjuda oss och ibland känner jag mig som en pionjär med strävan efter att sprida ett viktigt budskap. Det förvånar mig att så många är så totalt okunniga (och ointresserade för den delen). Eller egentligen inte, för man kan inte kunna allt, men vad vi stoppar i oss, kladdar på oss eller smörjer de små bebisarnas stjärtar med berör oss i allra högsta grad - varje dag!

    Jag förstår att man inte orkar bry sig om alla larmrapporter eller att fördjupa sig i vetenskapliga studier om olika ämnens påverkan på våra sköra kroppar. För mig känns det ändå fegt att inte ifrågasätta, stänga av, att säga att man inte kan bry sig om alla giftiga saker vi omger oss med för då skulle man bli knäpp. Jaha, så man ska bara acceptera varthän vi är på väg fast man innerst inne nånstans är medveten om hur illa det är? Naturligtvis är det upp till var och en och jag respekterar varje individs egna val, men jag vill i alla fall utefter min egna FÖRMÅGA och KUNSKAP bidra så gott jag kan till ett samhälle där vi inte äter konstgjord ost och smörjer in kottarna med syntetisk smörja.



    OCM - eller The Oil Cleansing Method. Hur många har testat? Jag är inte så insatt, men har testat att köra min egna variant när huden är lite extra upprorisk. Gör min egna rengöringsolja av 2/3 ricinolja och 1/3 jojobaolja. Oljan masserar jag in noggrant på min hy fuktad av ljummet vatten. Tar sen och fuktar en mjuk tyglapp med riktigt varmt vatten, lägger den en stund över ansiktet och torkar mig sedan lätt. Tar lite extra olja och upprepar proceduren. Torkar mig sen riktigt ren och följer upp med ansiktsvatten. Är jag i extra behov masserar jag in ett par droppar av någon av mina fina oljor.

    I söndags så min hud förjävlig ut, rent ut sagt. Röd och flammig med en massa plitor och små finnar. Idag börjar den likna sitt gamla vanliga jag. Jag upplever att den feta oljan löser upp små finnar och pormaskar riktigt bra utan att irritera. Dessutom blir man ju så härligt mjuk efteråt.

    RSS 2.0