Medicinsk antropologi

Ett ämne som verkar mycket intressant. Det kan vara svårt för oss i Väst att föreställa oss att det finns andra sätt än det biomedicinska att se på sjukdom och hälsa.

Läste en artikel ur Socialmedicinsk tidsskrift nr 6/2004 av Johan Wendel med anknytning till föreläsningen på universitetet imorgon. Den handlade om sjukdomsförklaringar på Kuba, där häxeri är vanligt förekommande. Man berättar om en kvinna med plötsliga, kraftiga blödningar från underlivet som av läkare fått beskedet att hon var tvungen att ta bort livmodern p g a problem med denna. Då hon tidigare varit utsatt för häxeri besökte hon en sk santeríapräst för att undersöka om det låg häxeri bakom även denna gång. Det visade sig att så var fallet. Hennes svärmor hade sänt en ond ande på henne, vilket lett till att läkaren ställt fel diagnos. Kvinnan uppmanades bryta med sin man och dennes familj och när hon gjort detta blev hon så småningom återställd. Hon besökte återigen läkare som konstaterade att livmodern var normal.

Det till synes kroppliga problemet hade alltså sociala bakomliggande orsaker. Det fick mig att fundera över vilka faktorer läkare egentligen tar hänsyn till när de ställer diagnoser och ordinerar behandling. Jag hoppas få reda på lite mer intressant inom den medicinska antropologin på föreläsningen imorgon.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0