Eko-schampo & balsam på ICA Maxi

Icare är ett eco-certifierat märke jag inte hört talas om tidigare. Upptäckte att dessa fanns på ICA Maxi och beordrade sambon att köpa hem dem idag när han veckohandlade. "Mmm, luktar godis" sa min lilla dotter. Det gör dom faktiskt, lite behagligt sött och milt. 68 kr/st visade kvittot.


Meningslös mask

WELEDA IRIS INTENSIVE TREATMENT MASQUE (135 kr för 30 ml, finns här)




Jag hade väl egentligen inga större förväntningar på den här ansiktsmasken, även om jag hoppades bli positivt överraskad. Det blev jag inte. Den luktar verkligen jättestarkt av den där speciella "irisdoften" och jag tycker det sticker i näsan av alkohol. Vad jag gillade var konstistensen, krämig, skön och lätt att applicera. Upplever den ganska aktiv då det sticker lite i mina känsliga kinder. Men jag märker tråkigt nog ingen större effekt av masken som påstås balansera hudens fukt och fett. Blir inte ens särskilt mjuk direkt efteråt.

Bäst: Konsistensen
Sämst: Man vill ju åtminstone bli lite mjuk efteråt


Tre prover testade

Fick ju hem lite prover från Bodystore med bl.a. olika produkter från i+m Naturkosmetik (läs här). Var såklart väldigt nyfiken och har redan testat tre stycken av dem:



Konstigt nog finns de produkterna såvitt jag kan se inte att köpa hos Bodystore, men de kanske dyker upp så småningom.

Den första jag testade var Body Refresh Body Lotion Grapefruit. Min första tanke var att den doftade fräsch av grapefrukt, men när jag smörjt in den tyckte jag den luktade lite mer unket. Som tur var lukten ganska flyktig och jag kände inget av den efter en stund. Den har en lätt konsistens som absorberades snabbt, men som dessvärre inte var tillräckligt fet för min lite torra, solbrända hud.

Testade sedan två produkter ur parfymfria Freestyle-serien, Intensive Creme och Eye Balm. Även om de är parfymfria doftar de lite sött av mandel, en doft jag verkligen gillade. Ansiktskrämen är ganska tjock i konsistensen, men kändes förvånande nog inte alls fet på huden. Jag tyckte den gjorde huden len och matt så jag kan tänka mig att den funkar som underlag för makeup. Ögonkrämen var också ganska tjock, men härlig att klappa in. Var dock aningen fetare än jag önskade så den passade bäst på kvällen. Kan tänka mig att den kan funka bättre i vinter när jag är lite torr och ibland irriterad kring ögonen.

Tandkrämsjakt i hälsokostbutik

Tog en snabb sväng inom en hälsokostbutik idag i jakt på ny tandkräm. Hittade en tandkräm jag inte hört talas om tidigare, Parodontax. Den fanns i tre varianter med mintsmak en i gelform, en vanlig med flour och en utan. Jag valde den vanliga tandkrämen med flour som dessutom innehåller polermedel, vilket inte geltandkrämen gjorde och passar därför bättre för känsliga tandhalsar. Fick dessutom testa Annemarie Börlinds Orange Blossom Energizer C-vitaminkur som jag först tyckte kändes lite fet, men efter en liten stund när den gått in i ordentligt kändes huden alldeles babylen utan någon fet känsla alls, helt ljuvlig. Innehåller bl.a. jojobaolja, blodapelsinextrakt, mjölksyra och allantoin. Kanske är nåt jag också måste införskaffa när mitt serum är slut.
 
Innan jag gick hann jag också sniffa lite på parfymoljor från Tree of Life. Butiksbiträdet var osäker på innehållet, men det påstods vara sojaolja och olika eteriska oljor. Priser var inte alls särskilt högt. Nån som testat eller som vet om det stämmer att det är "rena" oljor? Gott luktade de i alla fall och de skulle få in fler om ett tag så då ska jag nog dit och sniffa igen. Hittade ingen info på nätet, men såg att de fanns att köpa här.



Solkompisar i Turkiet

Dessa produkter hade jag laddat med inför solsemestern. Lite varierande kvalité tycker jag.



1. BODYFARM ANSIKTSKRÄM SPF 20 (199 kr för 75 ml finns här)

Tyvärr är jag inte riktigt överens med ingredienslistan på denna ansiktskräm, annars tycker jag att den faktiskt är rätt bra. Har bl.a. använt den som dagkräm då den inte känns så jättefet, går rätt fort in i huden och funkar hyfsat som underlag för makeup. Tycker att den skyddar riktigt bra mot solen och att man inte blir så väldigt vit av den. Sitter någorlunda efter ett dopp, men det är ju att rekommendera att smörja in sig på nytt efteråt. Luktar dock lite starkt parfymigt av solkräm tycker jag.

2. BODYFARM SOLSPRAY SPF 30 (209 kr för 200 ml finns här)

Doften är densamma som föregående och ingredienslistan är inte heller här särskilt imponerande. Det är smidigt med sprayflaskan, den kladdar inte heller och går snabbt in i huden. Efter att ha använt denna i början av solpremiären undrar jag verkligen om den har solskyddsfaktor 30. Både sambon och jag blev snabbt lite småröda i skinnet trots riklig applicering och den tål inte vatten (eller svettiga kroppar) över huvud taget! Man kan inte heller se något vitskimrande i huden efter att man smörjt in sig. Nä, den här var ingen hit!

3. DERMANORD SUN LOTION SPF 7 (125 kr för 100 ml finns här)

Eftersom jag ganska snabbt blir brun så använde jag denna de sista två dagarna jag grillade mig på de ställen på min kropp som är minst känsliga för sol. Man för smörja en stund eftersom den först blir ganska vit, men jag tycker det känns tryggt och man ser ändå inte så jättemycket tråkigt vit ut när den väl gått in i huden. Den doftar fräsch av bl.a. citrongräs och är inte heller speciellt kladdig. Tycker den funkade utmärkt både på kroppen och i ansiktet och tålde ett dopp ganska hyfsat.

4. DERMANORD SUN PROTECTING OIL SPF 20 (195 kr för 130 ml finns här)

Min absoluta favorit! När jag testade den på hemmaplan första gången tyckte jag den var lite väl kladdig att ha på armar och ben när jag klippte gräset. Vid premiär på beachen är den ett måste för mig i fortsättningen. Den skyddar bra och trots relativt hög solskyddsfaktor tyckte jag att jag ganska snabbt fick en snygg gyllene färg. Det bästa av allt är att den funkar utmärkt att applicera trots att man är fuktig. Sitter inte superbra efter badet även om en hel del finns kvar efteråt, men det gör ju inget när den är så lätt att smörja in tillsammans med vattendropparna. Tycker jag blir lite mer vit än jag önskar, även om det egentligen inte har så stor betydelse för mig, fast det är ju trots allt det vita (titandioxiden) som skyddar mot skadliga strålar. Det sämsta jag kan komma på är att jag tycker att strålarna från spraymunstycket är lite väl spridda för applicering inomhus. Luktar inte jättegott, vilket kan förklaras av att den innehåller tea tree olja som jag inte är så förtjust i, men lukten är ändå inte särskilt störande.

5. ANGELS SPA LIP BALM EXTRA DARK CHOCOLATE (35 kr för 5,5 g finns här)

Har skrivit lite om detta cerat tidigare. Eftersom jag i sista stund innan resan insåg att jag inte hade nåt skydd för läpparna fick detta med spf 7 duga. Svårt att säga hur bra det funkade i solen, men jag kände mig mjuk och fin på läpparna utan någon sveda så jag var nöjd. Strök på en omgång innan läggdax också varje kväll. Har skön konsistens och smakar sött och gott.

6. DERMANORD ALOE VERA BARBADENSIS (75 kr för 30 ml finns här)

Aloe vera gelé är alltid bra för att svalka och läka solskadad hud. Tyvärr är jag inte jätteimpad av Dermanords variant. Jag gillar att den är dryg och känns svalkande när man bränt sig lite, men jag upplever inte att jag får samma effekt som jag upplevt tidigare med aloe vera gelé. Tycker inte ens att den luktar aloe vera. Skumt.


I det stora hela är jag i alla fall mycket nöjd med Dermanords solkräm och olja, men tar gärna emot fler tips på bra naturliga solkrämer/oljor.

Fick paket från Bodystore

Tack för det! Fick mig tillsänt ett par produkter och några prover att testa och sen skriva om på bloggen. Detta var vad paketet innehöll:




Fick ett par produkter ur ett kit från Dr.Hauschka samt ett litet häfte bl.a. med tips på ansiktsgymnastik samt en ringblomssalva från c/o Gerd och flera produktprover från i+m Naturkosmetik. Lite komiskt bl.a. med tanke på mitt senaste inlägg. Nu får de en ny chans iaf. Återkommer med lite kortare recensioner så håll utkik.

i+m, svar på tal!

Jag skrev ju ett inlägg där jag talade om att jag i innehållsförteckningen på min i+m bodylotion hittade ämnet Alcohol Denat. Fick en lång kommentar från i+m angående mitt inlägg. Den lyder så här:

Hej Jenny,

Vi ser att du har svartlistat våra produkter pga att de innehåller Alkohol Denat. i+m Naturkosmetik använder endast naturliga ingredienser i alla sina produkter! Det finns inga ftalater eller andra hälsofarliga ingredienser i några av våra produkter.

Den typ av denaturaliserad alkohol som vi använder oss av är denaturaliserad endast med hjälp av ekologisk lavendelolja och grön såpa (SD Alcohol 27-B).

Det finns över 100 olika sätt att denaturalisera alkohol - dvs göra den odrickbar. På Naturskyddsföreningens hemsida anges det felaktigt att all Alkohol Denat är skadligt för naturen. De flesta former av Alkohol Denat innehåller mycket starka kemikalier som både är miljöfarliga och hälsovådliga. Det finns dock en grupp av Alkohol Denat som görs odrickbar med hjälp av naturliga växtingredienser, såsom Quassia-Tree (Surinam Kvassia), Myrica (Pors) eller lavendel mfl. Växterna ger alkoholen en bitter bismak utan att förändra den kemiska sammansättningen.

Alkohol denat eller denaturaliserad alkohol tas fram genom att man blandar ren alhohol (sprit) med ett ämne som gör den odrickbar (oftast bitter i smaken). Anledningen till att denaturaliserad alkohol används istället för vanlig sprit är en skattefråga – medan vanlig drickbar alkohol beskattas högt beläggs Alkohol Denat inte med någon skatt. Det gör att produktpriset kan hållas på en rimlig nivå.

Här nedan har jag listat ett urval av några olika denaturaliserade alkohol där man kan se att vilka ämnen används i processen (Informationen är sammanställd från ”European Commission's Directorate General for Enterprise and Industry” hemsida (
http://ec.europa.eu/enterprise/cosmetics/cosing/index.cfm?fuseaction=app.welcome):

SD Alcohol 1 is ethyl alcohol denatured with methyl alcohol and one of the following: denatonium benzoate, MIBK, mixed isomers of nitropropane, or methyl n-butyl ketone
SD Alcohol 3-A is ethyl alcohol denatured with methyl alcohol in accordance with 27CFR21

SD Alcohol 23-A is ethyl alcohol denatured with acetone in accordance with 27CFR21

SD Alcohol 23-F is ethyl alcohol denatured with salicylic acid, resorcinol, and bergamot oil or bay oil (myrica oil) in accordance with 27CFR21

SD Alcohol 23-H is ethyl alcohol denatured with acetone and MIBK in accordance with 27CFR21

SD Alcohol 27-B is ethyl alcohol denatured with lavender oil and medicinal soft soap (green soap) in accordance with 27CFR21 (Används av i+m Naturkosmetik i samtliga produkter)

SD Alcohol 30 is ethyl alcohol denatured with methyl alcohol in accordance with 27CFR21

SD Alcohol 39 is ethyl alcohol denatured with sodium salicylate or salicylic acid, and fluid extract of quassin, and t-butyl alcohol in accordance with 27CFR21

SD Alcohol 39-A is ethyl alcohol denatured with t-butyl alcohol and one of the following: quinine, quinine bisulfate, quinine dihydrochloride, cinchonidine, or cinchonidine sulfate or their salts in accordance with 27CFR21

SD Alcohol 39-B is ethyl alcohol denatured with t-butyl alcohol and diethyl phthalate in accordance with 27CFR21

SD Alcohol 39-C is ethyl alcohol denatured with diethyl phthalate in accordance with 27CFR21

SD Alcohol 39-D is ethyl alcohol denatured with bay oil (myrica oil) and either quinine sulfate, or sodium salicylate in accordance with 27CFR21

Vi kommer att kontakta Naturskyddsföreningen imorgon och påpeka att de rättar till sin bristfälliga information på hemsidan.

Vi ser gärna att du ändrar din information på din blogg då den är vilseledande och inkorrekt.

Om du har fler frågor angående ingredienser i våra produkter är du välkommen att kontakta oss direkt, så kan vi ge dig en mer utförlig information.

Med vänlig hälsning
Kersti Sixhöj
Product Manager
i+m Naturkosmetik Sverige
08 559 22 400



Jag vill först och främst tacka Kersti för bra information, men jag vill också påpeka att det är lite svårt vad gäller ämnet Alcohol Denat. eftersom det är omöjligt för konsumenterna att veta vilken typ av denaturaliserad alkohol som finns i produkten och om den också innehåller t.ex. ftalater eftersom det inte framgår på förpackningarna (kanske är nåt tillverkarna bör ta till sig). I fortsättningen kommer jag i vilket fall som helst att välja bort produkter innehållande Alkohol Denat. förutom möjligtvis i+m's produkter då.

RSS 2.0