Sminkväskan - en kemilåda

Ja, det är rubriken på en artikel jag hittade i vår lokaltidning Bohusläningen från i lördags 4/9. Först tänkte jag inte skriva något om den, men sen insåg jag att jag inte kan låta bli. Det känns som ett sätt att tona ner de larmrapporter och debatter som dykt upp den senaste tiden angående vad som gömmer sig i våra badrum. Artikeln får det hela att verka ungefär lika fånigt som att man får cancer av chips. Det är snudd på komiskt att vi sällan får höra vad oberoende experter har att säga om saken, utan oftast personer som har egna intressen att bevaka.

Eftersom jag inte kan hitta nån länk så bemödar jag mig med att citera hela artikeln skriven av Lena Wreede.

" Larmet går. Nu handlar det om alla kemikaliska tillsatser i kosmetika. Men enligt Marie Lodén, docent i hudvård gäller det ofta så små doser att de inte påverkar oss negativt.

-Däremot finns det ämnen som är onödiga som man kan ersätta med annat, säger hon.
Som exempel tar hon det bakteriedödande ämnet triclosan och methylisothiazolinonone som finns i deodoranter och som kan ge allergier samt orsaka skador på vattenlevande mikroorganismer. Eller eteriska oljor med allergiframkallande parfymämnen, och växtextrakt som inte fyller någon annan funktion annat än att det låter naturligt och kan locka köpare.
- Ett av dem är aloe vera som toxikologer nu tittar närmare på, påpekar hon.

Daglig Kontakt

Mascara, rouge, underlagskrämer och läppstift, men även deodorant, schampo, fuktkrämer och tandkräm går under det som kallas för kosmetika. Enligt en studie från den amerikanska miljögruppen Environmental Working Group kommer vi i kontakt med över 126 kemiska ämnen under en dag. Nya tillkommer och andra försvinner.
Hela tiden granskas dessa av forskare, myndigheter, organisationer, men även av företag. På senare tid har kosmetikan satts under lupp, främst av olika konsumentorganisationer och medier. Vi får uppgifter om att de kemikaliska tillsatserna kan vara cancerogena, hormonstörande och allergiframkallande. Men Marie Lodén, docent i kemi med mångårig erfarenhet av hudvårdsprodukter tycker debatten blivit snedvriden och att det egentligen inte är så farligt som många tror.

Låga nivåer

Enligt henne är det lätt att skrämma upp människor eftersom vi generellt sett är dåligt bevandrade vad det gäller kemikalier.
- De flesta vill ha enkla lösningar som är slagkraftiga och vi orkar inte med nyanserna, säger hon och tillägger att det bästa råd hon kan ge är att man försöker läsa på så mycket som man kan.

Små mängder

Marie Lodén är väl medveten om att det finns kemikalier som är giftiga för oss och vår miljö, men inte i de små mängder som finns i kosmetika.
- Även om man åt upp en hel burk hudkräm skulle det ändå inte hända något för nivåerna är så låga. Dessutom är huden bra på att stänga ute ämnen.
Hon anser dock att det är bra att hela tiden vara vaksam på hur olika kemikalier kan påverka oss.
Just nu hör parabener till de mest omtvistade, eftersom de är misstänkt hormonstörande - i stora doser. Några hormonstörande effekter har dock inte kunnat påvisas i de små mängder som används i kosmetika, enligt Marie Lodén. Hon förklarar att parabener är ett konserveringsmedel som använts i flera år och som i tester visat sig vara överlägset bäst. Parabener irriterar inte, luktar inte och missfärgar inte heller produkterna.
- EU ska återigen kontrollera detta, men jag tror inte att vi får ett förbud. Ändå finns en risk att företag styr bort parabener eftersom det är säljande att påstå att produkterna är "parabenfria" och i stället plockar företagen in något som är mycket sämre."

Så vad säger man? Just nu orkar jag inte kommentera påståendena särskilt mycket. Jag bara undrar varför vi behöver alla kemiska tillsatser när det finns andra alternativ. När vi vet att våra kroppar är fulla av onödiga kemikalier på grund av det vi kletar på oss, stoppar i oss och omger oss med. Hur skulle det annars hamnat där? Läste nån annan artikel, minns inte riktigt vart, att många ämnen i naturkosmetik inte vetenskapligt bevisats att de faktiskt funkar, utan baserats på gammal folklära och hemmakok, typ. Som att det inte är har någon betydelse. Vetenskapen verkar vara Västvärldens nya religion, allt måste bevisas genom vetenskapliga experiment annars gills det inte liksom.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0